Ефективността на инструментите, които сте избрали, е ключът към успеха ви

Алма Давидова

През изминалата година възможностите за точно земеделие, които различните компании предлагат, ставаха все повече: ново оборудване, програми, инструменти за анализ. Всичко това е още по-вълнуващо, когато разберете, какво могат новите земеделски платформи и процесите с висока прецизност да донесат на всеки фермер.

Изданието PrecisionAg ви обръща внимание да не забравите за тези инструменти и през 2018 година. За най-добър резултат е важно да изберете желаното решение и да го използвате възможно най-ефективно.

Селекция на семена

Днес има много различни сеялки и точността, която те предоставят, е неограничена. Но преди да започнете да използвате високотехнологична модерна сеялка на полето, е изключително важно да сте сигурни, че тя ще бъде наистина ефективна. И това до голяма степен зависи от семената.

Обикновено се използва само един вид семена (с изключение на мултихибридните или многосеменните).

Дори и да имате най-добрата сеялка, оборудвана с всички автоматизирани системи, ако семената не са подходящи за съответното поле - пропускате възможности.

Условия за работа на място

Както подбора на семената, така и условията за работа в полето са изключително важни. Имате само един шанс, преди да преминете към следващия етап или преди времето да се влоши. За засаждането е важно да ползвате подходящите сеялки за правилните семена и почва.

Когато обработвате почвата, трябва да сте сигурни, че тя не е прекалено влажна. В противен случай това ще доведе до допълнително уплътняване и съответно до главоболия.

Управление на напояването

Тези, които напояват полетата си, имат въпроси кога да напояват, къде точно си струва да го правят, и колко вода да използват.

За щастие, точното земеделие осигурява много технологии и инструменти за управление на напояването.

Това е важно, защото дори ако използвате най-добрите семена, торове и точно оборудване, може да излезете на загуба, ако напояването е настроено неправилно.

Уверете се, че използвате вода, торове или химикали възможно най-ефективно, като създавате оптимални условия за реколтата.

Тестване на почвата

Преди да използвате прецизни земеделски инструменти, трябва да знаете какво се случва с почвата на всеки отделен парцел.

Когато знаете това, ще можете да работите възможно най-ефективно в различните парцели с помощта на друго високопрецизно оборудване.

Това прави възможно и използването на други инструменти, където е необходимо и да не прекалявате с хранителните вещества там, където те са в излишък.

Изображения (дрони, сателити и т.н.)

През последните години различни изображения на нивите станаха изключително популярни. Те предоставят бърза и подробна информация, без големи разходи.

Способността за бързо идентифициране и потвърждаване на даден проблем улеснява вземането на решения за сезона и осигурява резултат, преди проблемите да доведат до щети (загуба на печалби).

Независимо от видовете изображения, които използвате, не забравяйте да проверите данните, така че вашите решения да са правилни.

Експериментирайте

Една от най-интересните функции, които предоставят прецизните земеделски инструменти, е възможността да експериментирате във вашата ферма.

Това може да се направи бързо и лесно.

Например, опитайте да направите опити с различни скорости на снабдяването или със семената, като ползвате тест ленти на полето. Така ще можете да разберете кои сеялки, методи или култури са подходящи за различните участъци.

С помощта на съвременните инструменти такива участъци за тестване могат да бъдат направени изключително точно. Това ще ви помогне да си отговорите на много въпроси: каква тор да приложите; кога е най-добре да направите това ; какъв вид семена е най-подходящ за този тип почви; какво напояване е най-подходящо за различните обекти.

Без значение какви технологии и инструменти за прецизно земеделие използвате, уверете се, че те са точно подходящи за вашата ферма.

Има много опции за всяко оборудване, което използвате или от което се интересувате. В крайна сметка ефективността е ключът към успеха.

По материали от PrecisionAg