Кукурякът цъфти и в снега

13 февруари 2018
Цветя
0
10836
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Нежните цветове на кукуряка и по-точно на култивираните форми се появяват в края на декември и началото на януари.

Приликата на цветовете му с тези на роза е причина в някои страни да го наричат "коледна роза".

Някои сортове цъфтят дори през август, но тяхната красота не е толкова оценена поради голямото разнообразие на цветя с по-пищни и ярки цветове в този период.

Кукурякът се разделя основно на две групи спрямо начина на растеж.

Едната група не формира стъбло за разлика от другата. Тази особеност поражда различия в начина на размножаване и отглеждане на цветето.

Безстъбленият хелеборус (Helleborus niger) е по-разпространеният вид в търговската мрежа през зимно- пролетния сезон.

Цената му започва от 4 лв и достига до 10-12 лв. в зависимост от големината на растението.

Освен декоративни качества кукурякът има и лечебни. Частите от растението, които се използват за отвари, са листата и коренището. С него се повлияват проблеми с пулса, нервната система и други.

Отвара от листата помага и при борбата с вредните насекоми в любителските овощни и зеленчукови градини. (Див представител в нашата флора е Helleborus odorus.)

В саксия или в градината

Кукурякът издържа доста ниски отрицателни температури. Някои видове дори придобиват червеникави отенъци на листата през зимата, с което допринасят за естетиката в снежната градина. Растението би се чувствало по-добре в суровите условия навън, отколкото вътре на топло.

Предпочита сенчести места без много слънчево огряване. Саксийното отглеждане навън не е невъзможно. Особено при закупуване на цветето е препоръчително да се държи в саксия до есента. Това е най-подходящият период за засаждане, пресаждане и размножаване на безстъблените представители.

Ако няма да се пресажда в градината, трябва да се има предвид, че през следващия сезон ще разцъфти по-късно от градинските си събратя. Причината за това е, че условията влияят много повече на кореновата система в саксия, отколкото в почвата.

Стайното отглеждане на кукуряка също не е трудно. Достатъчно е да се поддържа оптимална почвена влажност, а помещението да е светло и не много топло.

Засенчването през зимния период провокира израстване на височина и неустойчивост на цветоносните стъбла. В саксията задължително трябва да има дренаж или да се осигури максимално оттичане на излишната вода. Не е желателно задържане в подложката.

Подхранване се извършва през 2 седмици с балансиран тор. В периода на цъфтеж е препоръчително да се завиши количеството на калия. След прецъфтяване цветето се изнася навън.

Размножава се чрез делене или семена

Засяването на семена е дълъг процес. Той трябва да е максимално доближен до естествените условия.

Семената се засяват веднага след узряването им в плитък съд или отделни саксийки с богата на органично вещество почва. Покриват се със съвсем тънък слой от същата почва или с вермикулит. Субстратът се поддържа влажен. Не се допуска пресъхване или преовлажняване. Съдът се държи навън през цялото време от засяване до поникване. Не бива да е пряко огряван от слънчевите лъчи.

Младите растения се засаждат на постоянно място през есента или се прехвърлят в по-големи саксии, ако това е необходимо. Семенно размножените растения не са изравнени по сила на растеж и доста често дават отклонение от майчиното растение. Те цъфтят за първи път след 3 до 5 години.

Разделянето на коренището е по-бързият и успешен вариант. Младите растения цъфтят още на следващата година и са напълно идентични с майчиното. Разделянето се извършва през есента.

Единственото условие е растението, което ще размножаваме да е здраво и достатъчно развито. Туфата се изкопава заедно с почва. Разделя се на 2-3 части, които веднага трябва да се засадят. Желателно е почвата да е предварително обработена и обогатена с органика. След засаждане се полива обилно. Възможно е растенията да не цъфтят през следващия сезон, ако не са се приспособили достатъчно или са били слаби при разделянето.

Листните въшки са враг №1

Листните въшки се спотайват в младите листа и в цветовете. Отделяната от тях медена роса е сигурен знак, че има проблем. Борбата с листните въшки се извършва с инсектицид и постоянно наблюдение. Сами по себе си тези досадни насекоми не застрашават растението. Медената роса създава по-големи неприятности.

Освен това листните въшки са преносител на опасния вирус Helleborus net necrosis virus (HeNNV) или т. нар. черна смърт. Симптомите, както подсказва името на вируса започват с промяна в цвета на жилките. Първо изсветляват, а после рязко почерняват. Растението загива за 1-2 седмици. Препоръчва се заразените индивиди да се унищожават. Няма начин за борба с вируса.

Не толкова чести и страшни нападения на кукуряка се причиняват от листоминираща муха, охлюви, някои бръмбари-хоботници и други.

Препоръката е повредените листа да се отсраняват и унищожават, а вредителите да се ловят с капани и примамки. Болести причинени от гъбни патогени не са изключени.

Сортове и цветова гама

Най-впечатляващите сортове кукуряк са резултат от дългогодишна селекционерска работа и многообразни кръстоски.

Helleborus x ballardiae `HGC Cinnamon SnowТ е с бял доста едър цвят. Получен е чрез кръстоска между H. lividus и H. Niger.

Helleborus x hybridus ` 'Ashwood Fascination'. Кукуряк с прасковено- розови цветове и по- тъмен изпръскан център около тичинките.

Helleborus x hybridus `Double QueenС е кичест представител с розови цветове.

Helleborus X hybridus Blue Lady- тъмно пурпурни цветове, доближаващи се до черното. Към групата Lady спадат още червени, розови, жълти и двуцветни представители.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
26487
0

Канната е единственият род в семейство Cannaceae. В него са поместени около 50 вида. Растенията произхождат от районите на Централна Америка, Индия и Китай.

60552
0

Гергана Младенова Семейството на бегониите е представено от над 900 вида, произхождащи от тропичните зони. Характерна черта е, че са еднодомни растения,т.е.

47736
0

Campanula isophylla е най-разпространена у нас В семейството на кампанулите (Campanulaceae) са поместени над 500 вида и подвида растения. Всички те се различават по продължителност на живот,

16776
0

Анка Лазарова от Долна Оряховица: Имам магнолия на на 4-5 години и още не е цъфтяла. Каква може да е причината? Магнолиите са красиви дървета, които се разделят на три групи в зависимост от периода

66231
0

Розата заема кралското място сред цветята. И наистина е обидно, когато скъпият розов храст по някаква причина не цъфти, разболява се или съхне. Има няколко грешки,

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3546
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1971
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2007
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа