Кукурякът цъфти и в снега

13 февруари 2018
Цветя
0
14004
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Нежните цветове на кукуряка и по-точно на култивираните форми се появяват в края на декември и началото на януари.

Приликата на цветовете му с тези на роза е причина в някои страни да го наричат "коледна роза".

Някои сортове цъфтят дори през август, но тяхната красота не е толкова оценена поради голямото разнообразие на цветя с по-пищни и ярки цветове в този период.

Кукурякът се разделя основно на две групи спрямо начина на растеж.

Едната група не формира стъбло за разлика от другата. Тази особеност поражда различия в начина на размножаване и отглеждане на цветето.

Безстъбленият хелеборус (Helleborus niger) е по-разпространеният вид в търговската мрежа през зимно- пролетния сезон.

Цената му започва от 4 лв и достига до 10-12 лв. в зависимост от големината на растението.

Освен декоративни качества кукурякът има и лечебни. Частите от растението, които се използват за отвари, са листата и коренището. С него се повлияват проблеми с пулса, нервната система и други.

Отвара от листата помага и при борбата с вредните насекоми в любителските овощни и зеленчукови градини. (Див представител в нашата флора е Helleborus odorus.)

В саксия или в градината

Кукурякът издържа доста ниски отрицателни температури. Някои видове дори придобиват червеникави отенъци на листата през зимата, с което допринасят за естетиката в снежната градина. Растението би се чувствало по-добре в суровите условия навън, отколкото вътре на топло.

Предпочита сенчести места без много слънчево огряване. Саксийното отглеждане навън не е невъзможно. Особено при закупуване на цветето е препоръчително да се държи в саксия до есента. Това е най-подходящият период за засаждане, пресаждане и размножаване на безстъблените представители.

Ако няма да се пресажда в градината, трябва да се има предвид, че през следващия сезон ще разцъфти по-късно от градинските си събратя. Причината за това е, че условията влияят много повече на кореновата система в саксия, отколкото в почвата.

Стайното отглеждане на кукуряка също не е трудно. Достатъчно е да се поддържа оптимална почвена влажност, а помещението да е светло и не много топло.

Засенчването през зимния период провокира израстване на височина и неустойчивост на цветоносните стъбла. В саксията задължително трябва да има дренаж или да се осигури максимално оттичане на излишната вода. Не е желателно задържане в подложката.

Подхранване се извършва през 2 седмици с балансиран тор. В периода на цъфтеж е препоръчително да се завиши количеството на калия. След прецъфтяване цветето се изнася навън.

Размножава се чрез делене или семена

Засяването на семена е дълъг процес. Той трябва да е максимално доближен до естествените условия.

Семената се засяват веднага след узряването им в плитък съд или отделни саксийки с богата на органично вещество почва. Покриват се със съвсем тънък слой от същата почва или с вермикулит. Субстратът се поддържа влажен. Не се допуска пресъхване или преовлажняване. Съдът се държи навън през цялото време от засяване до поникване. Не бива да е пряко огряван от слънчевите лъчи.

Младите растения се засаждат на постоянно място през есента или се прехвърлят в по-големи саксии, ако това е необходимо. Семенно размножените растения не са изравнени по сила на растеж и доста често дават отклонение от майчиното растение. Те цъфтят за първи път след 3 до 5 години.

Разделянето на коренището е по-бързият и успешен вариант. Младите растения цъфтят още на следващата година и са напълно идентични с майчиното. Разделянето се извършва през есента.

Единственото условие е растението, което ще размножаваме да е здраво и достатъчно развито. Туфата се изкопава заедно с почва. Разделя се на 2-3 части, които веднага трябва да се засадят. Желателно е почвата да е предварително обработена и обогатена с органика. След засаждане се полива обилно. Възможно е растенията да не цъфтят през следващия сезон, ако не са се приспособили достатъчно или са били слаби при разделянето.

Листните въшки са враг №1

Листните въшки се спотайват в младите листа и в цветовете. Отделяната от тях медена роса е сигурен знак, че има проблем. Борбата с листните въшки се извършва с инсектицид и постоянно наблюдение. Сами по себе си тези досадни насекоми не застрашават растението. Медената роса създава по-големи неприятности.

Освен това листните въшки са преносител на опасния вирус Helleborus net necrosis virus (HeNNV) или т. нар. черна смърт. Симптомите, както подсказва името на вируса започват с промяна в цвета на жилките. Първо изсветляват, а после рязко почерняват. Растението загива за 1-2 седмици. Препоръчва се заразените индивиди да се унищожават. Няма начин за борба с вируса.

Не толкова чести и страшни нападения на кукуряка се причиняват от листоминираща муха, охлюви, някои бръмбари-хоботници и други.

Препоръката е повредените листа да се отсраняват и унищожават, а вредителите да се ловят с капани и примамки. Болести причинени от гъбни патогени не са изключени.

Сортове и цветова гама

Най-впечатляващите сортове кукуряк са резултат от дългогодишна селекционерска работа и многообразни кръстоски.

Helleborus x ballardiae `HGC Cinnamon SnowТ е с бял доста едър цвят. Получен е чрез кръстоска между H. lividus и H. Niger.

Helleborus x hybridus ` 'Ashwood Fascination'. Кукуряк с прасковено- розови цветове и по- тъмен изпръскан център около тичинките.

Helleborus x hybridus `Double QueenС е кичест представител с розови цветове.

Helleborus X hybridus Blue Lady- тъмно пурпурни цветове, доближаващи се до черното. Към групата Lady спадат още червени, розови, жълти и двуцветни представители.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
132633
0

Може би си мислите, че малко късно подхващаме тази тема или пък, че вече е обсъждана милион пъти. Но освен красотата, с която ни радват цветята, те имат и много други качества.

36117
0

Как ги поливате * Споделете опит! Неотменни грижи си остават почистването на прецъфтелите цветове, окапалите листа и пречупените клонки. Подхранването на едногодишните цветя си продължава по схема

36009
0

* Сега нуждата от калий и фосфор е по-голяма До 15 август плодните дървета и храсти се подхранват за последен път през тази година. Рядко се замисляме обаче,

42669
0

Лилиумът е едно от най-популярните цветя за букети и аранжировки. Много хора си мислят, че отглеждането му е голяма философия, а всъщност това въобще не е така.

40572
0

Каквото и да си говорим, годината е много благодатна (с малки изключения) за цветята. Затова не пропускайте да почиствате прецъфтелите цветове и пожълтелите листа,

Още от Фермер
594
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2691
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2718
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа