Над 65 вида торове предлага на фермерите “Сембодиа”

08 февруари 2018
Растениевъдство
0
3753
Няма снимка
Управителят на компанията Венцислав Неков
 

Повече от 15 години посещаваме водещи производители по света и у нас, селектираме и внасяме това, което е най-добро, най-прогресивно, казва управителят на компанията Венцислав Неков

- Г-н Неков, “Сембодиа” ООД се определя като специализирана компания за оптимално хранене на растения. Защо?

- В съвременното растениевъдство прецизното хранене включва:

Правилното определяне на потребностите на дадена култура от хранителни елементи

Поставяне на реалистична цел - висок добив и качество на продукцията

Избор на схема на торене и подходящи за целта минерални торове

Правилно и навреме внасяне на избраните торове

От прецизното хранене, от торенето като цяло, зависят в много голяма степен добивите и качеството на произведената селскостопанска продукция, т.е. приходите на всеки земеделски производител.

От прецизното хранене се определят изборът и внасянето на правилно избрани торове в подходящия момент, които определят основните разходи за земеделския производител. Или ефективността от дейността на всеки земеделски производител, която накрая се изразява в нормата на печалба, е в пряка зависимост от храненето на растенията, което има най-голямо въздействие и тежест върху неговите приходи и разходи.

Наблюденията през годините показават, че българските земеделски производители значително подценяват или не обръщат достатъчно внимание на храненето в сравнение с механичните обработки, селекцията на семена и хибриди, третирането с продукти за растителна защита.

Неслучайно средните добиви на основните селскостопански култури, отглеждани в България - пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица, все още изостават от тези в страните с развито селско стопанство.

В това се състои и нашата специализация: да открием, внесем и приложим най-новите постижения на науката, техниката и производството на минерални торове по света в нашите български условия за оптимално хранене на растенията.

- Как постигате тази амбициозна цел?

- На базата на история и опит - повече от 35 г., поддържаме дългогодишни партньорски взаимоотношения с водещи местни и чуждестранни производители: Eurochem, Phosagro, OCP, GCT, Tessenderlo, ICL, Fertinagro, Ameropa и др.

Ние представляваме като агенти и дистрибутори редица компании, лидери в областта на световната химическа индустрия: General Electric Power&Water, (SUEZ Water Technologies & Solutions), Nalco (Ecolab), AkzoNobel Group, Holland Novochem.

Нашата работа почива на научни и проверени от фирмата и международната практика методи.

Изучаваме и въвеждаме нови продукти и методики за торене.

Поддържаме най-голямото портфолио от минерални торове, предлагано на българския пазар.

Разполагаме с екип, техника за картиране, вземане на проби и лаборатория за анализ на почва, растителна тъкан и вода за определяне прецизното хранене. На база факторен анализ изготвяме индивидуални (по полета и култури) схеми за торене с цел постигане оптимални добиви. Разработваме собствена дистрибуторска мрежа и поддържаме тясно сътрудничество с регионални дистрибутори в цялата страна.

Като резултат предлагаме завършено решение в областта на торенето: вземане на проби, химически анализ, препоръка за торене, избор на правилните торове и индивидуални схеми за торене за земеделския производител в подходящия времеви период за балансирано хранене.

- Какво обаче ви отличава от другите фирми, които предлагат подобни услуги?

- Специализацията и натрупаният дългогодишен опит в областта на храненето на растенията ни дава възможност да обхванем почти всички подотрасли и сектори на селскостопанското производство.

Основни наши клиенти са зърнопроизводителите, но предоставяме нашите знания, умения и торове и на зеленчукопроизводители, овощари, оранжерийни производители, картофопроизводители, тютюнопроизводители, земеделски производители, занимаващи се с ароматни растения и биологично производство и др.

За целта поддържаме най-широката гама от торове в страната - над 65 вида (внос от 4 континента).

Ние не сме индустриални производители, нито представляваме индивидуален или група заводи, което да ограничава възможността за достатъчен пълноценен избор. Повече от 15 г. посещаваме водещи производители по света и у нас, изучаваме производствени процеси и продукцията им, селектираме и внасяме това, което е най-добро, най-прогресивно. Оптимално съотношение качество-цена е ръководно начало в нашата работа.

- Какво се крие зад богатото портфолио от продукти на фирмата?

- В науката и практиката съществуват най-различни класификации на минерални торове.

В зависимост от начина на производство и внасяне в почвата и въздействието върху процесите на растежа, ние ги делим на: конвенционални, листни, водоразтворими и специални/премиуми.

С 20 конвенционални вида, които предлагаме, целим да задоволим оптимално изискванията на земеделския производител като концентрация на хранителни елементи, гранулометрия, устойчивост при съхранение и усвояемост на съдържащите се хранителни вещества. Разбира се, отчитаме функцията на “цената” и се стремим да доставяме торове за всеки джоб. Например най-масовият азотен тор в България - амониев нитрат, ние предлагаме в следните разновидности:

обикновен амониев нитрат

стабилизиран амониев нитрат

калциево амониев нитрат

в три ценови диапазона, внос от 7 страни и в 2 форми: прилинг и гранулат.

Доказано е, че без правилно торене с конвенционални твърди и течни торове не може да се постигнат високи устойчиви добиви.

Към тях все по-успешно се добавят листните торове с разнообразни микроелементи Zn, B, Mg, Mn, Ca, Fe и други биостимуланти като аминокиселини, хуминови и фулвинови киселини и др.

Водоразтворимите торове са по-скъпи и обикновено са предназначени за по-интензивните отрасли: зеленчукопроизводство, градинарство, оранжерийно производство. Наши експерименти за приложение на водоразтворими и микрогранулирани торове в зърнопроизводството доведоха до изключително високи добиви. Сложните/специални премиум торове принадлежат на бъдещето развитие. Те са особено ефикасни, “пестеливи”, с контролирано освобождаване на основни хранителни елементи. Използването им обаче налага по-задълбочени познания по химия, биология и растениевъдство.

- Всеки ли може да продава специални, сложни премиуми в твърда и течна форма?

- Сигурно е възможно. Но не го препоръчваме. Успехът, прецизното земеделие изискват специфични знания и умения, подготовка в различни сфери на познанието.

Сътрудничеството между доставчик на химически торове, инженер-агроном консултант и земеделски производител се издига на качествено нова основа. Важно и необходимо е непрекъснато развитие. Развитието на тази верига от взаимно обусловени връзки е нашата цел и условие за постигане на взаимните интереси - по-високи и стабилни добиви и по-качествена земеделска продукция. Ние, “отборът на “Сембодиа”, непрекъснато учим и се стараем да се усъвършенстваме. Присъединете се към нас!

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
2628
0

Често градинарите питат от къде могат да си купят качествени семена. В момента това може да направите на изложението "Агра", което се продължава до неделя в Пловдив.

4968
0

По време на изложението Агра ще бъде представена нова иновативна технология за защита на лозя и овощни култури от зимен слънчев пригор, късни пролетни слани и зимуващи форми на голям брой вредители.

3258
0

Фирма Агрофарм проведе годишния си семинар в Пловдив, където събра над 100 земеделски производители от различни райони на страната. Безспорно фирмата е по-различна от повечето дистрибуторски и

4014
0

Фирма Пестицид е един от най-големите дистрибутори на семена, торове, продукти за растителна защита, но не само това. Фирмата прави собствена селекция, както и семепроизводство.

3843
0

Въпреки добрите перспективи за производство на зърно у нас, ние искаме да работим за по-доброто райониране на сортовете в страната, казва Пламен Петров от фирма Пестицид.

Още от Фермер
513
0

Във Великобритания набира популярност йогата с домашни любимци и в частност с кучета. Лондончани вече са оценили предимствата на тези занимания. Новото увлечение се е зародило в САЩ и носи

1377
0

Една сутрин жителите на селцето Хадън в английското графство Кеймбриджшър намират на прага си половинлитрова бутилка, напълнена догоре с прясно мляко, съобщава AgriLand.

837
0

Градинарите, които имат топли парници, вече засяха семената за ранното зеле. Който няма такива екстри или иска да отгледа по-малко растения, може да го направи и у дома. Кои са акцентите: .

9360
0

. Зимното пръскане се прави, когато времето е сухо, температурата на въздуха е над 0 градуса, но е по-добре е да е по-висока, и да няма вятър. . Използва се обилно количество работен разтвор,

531
0

Днес валежите ще продължат и вече навсякъде ще са от сняг. По-значителни ще бъдат в Западна България. Ще се образува снежна покривка. Ще духа до умерен,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Европредседателството ни е много успешно, отлично, това е оценката на колегите. В същото време БСП нямат желание да имаме успешно председателство и им е криво. Минаха два месеца, като войник в казармата броя дните до края. На 1 юли с голям кеф ще посрещна Джулая на морето. тогава ще им отговоря на БСП, но не като европеец. Сега стискам зъби.

"Стани богат" - легендарната тв игра, популярна по цял свят, отново се връща на малкия екран, но по БНТ, потвърдиха за "24 часа" от телевизията. Първи за това съобщи сайтът "Вевести". Състезанието ще започне да се излъчва скоро, макар че все още няма уговорена дата за старта му. Има вероятност обаче то да тръгне с нов водещ, а не с Ники Кънчев,

Общината няма нищо общо със сделката за ЧЕЗ, но за 2-милионна София е важно да има гаранция, че ще имаме качествена услуга. За нас ЧЕЗ е стратегическо дружество и се надявам да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че енергоразпределителното дружество ще е в професионални ръце. Това заяви пред Би Ти Ви кметът на столицата Йорданка

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.