Над 65 вида торове предлага на фермерите “Сембодиа”

08 февруари 2018
Растениевъдство
0
8577
Няма снимка
Управителят на компанията Венцислав Неков
 

Повече от 15 години посещаваме водещи производители по света и у нас, селектираме и внасяме това, което е най-добро, най-прогресивно, казва управителят на компанията Венцислав Неков

- Г-н Неков, “Сембодиа” ООД се определя като специализирана компания за оптимално хранене на растения. Защо?

- В съвременното растениевъдство прецизното хранене включва:

Правилното определяне на потребностите на дадена култура от хранителни елементи

Поставяне на реалистична цел - висок добив и качество на продукцията

Избор на схема на торене и подходящи за целта минерални торове

Правилно и навреме внасяне на избраните торове

От прецизното хранене, от торенето като цяло, зависят в много голяма степен добивите и качеството на произведената селскостопанска продукция, т.е. приходите на всеки земеделски производител.

От прецизното хранене се определят изборът и внасянето на правилно избрани торове в подходящия момент, които определят основните разходи за земеделския производител. Или ефективността от дейността на всеки земеделски производител, която накрая се изразява в нормата на печалба, е в пряка зависимост от храненето на растенията, което има най-голямо въздействие и тежест върху неговите приходи и разходи.

Наблюденията през годините показават, че българските земеделски производители значително подценяват или не обръщат достатъчно внимание на храненето в сравнение с механичните обработки, селекцията на семена и хибриди, третирането с продукти за растителна защита.

Неслучайно средните добиви на основните селскостопански култури, отглеждани в България - пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица, все още изостават от тези в страните с развито селско стопанство.

В това се състои и нашата специализация: да открием, внесем и приложим най-новите постижения на науката, техниката и производството на минерални торове по света в нашите български условия за оптимално хранене на растенията.

- Как постигате тази амбициозна цел?

- На базата на история и опит - повече от 35 г., поддържаме дългогодишни партньорски взаимоотношения с водещи местни и чуждестранни производители: Eurochem, Phosagro, OCP, GCT, Tessenderlo, ICL, Fertinagro, Ameropa и др.

Ние представляваме като агенти и дистрибутори редица компании, лидери в областта на световната химическа индустрия: General Electric Power&Water, (SUEZ Water Technologies & Solutions), Nalco (Ecolab), AkzoNobel Group, Holland Novochem.

Нашата работа почива на научни и проверени от фирмата и международната практика методи.

Изучаваме и въвеждаме нови продукти и методики за торене.

Поддържаме най-голямото портфолио от минерални торове, предлагано на българския пазар.

Разполагаме с екип, техника за картиране, вземане на проби и лаборатория за анализ на почва, растителна тъкан и вода за определяне прецизното хранене. На база факторен анализ изготвяме индивидуални (по полета и култури) схеми за торене с цел постигане оптимални добиви. Разработваме собствена дистрибуторска мрежа и поддържаме тясно сътрудничество с регионални дистрибутори в цялата страна.

Като резултат предлагаме завършено решение в областта на торенето: вземане на проби, химически анализ, препоръка за торене, избор на правилните торове и индивидуални схеми за торене за земеделския производител в подходящия времеви период за балансирано хранене.

- Какво обаче ви отличава от другите фирми, които предлагат подобни услуги?

- Специализацията и натрупаният дългогодишен опит в областта на храненето на растенията ни дава възможност да обхванем почти всички подотрасли и сектори на селскостопанското производство.

Основни наши клиенти са зърнопроизводителите, но предоставяме нашите знания, умения и торове и на зеленчукопроизводители, овощари, оранжерийни производители, картофопроизводители, тютюнопроизводители, земеделски производители, занимаващи се с ароматни растения и биологично производство и др.

За целта поддържаме най-широката гама от торове в страната - над 65 вида (внос от 4 континента).

Ние не сме индустриални производители, нито представляваме индивидуален или група заводи, което да ограничава възможността за достатъчен пълноценен избор. Повече от 15 г. посещаваме водещи производители по света и у нас, изучаваме производствени процеси и продукцията им, селектираме и внасяме това, което е най-добро, най-прогресивно. Оптимално съотношение качество-цена е ръководно начало в нашата работа.

- Какво се крие зад богатото портфолио от продукти на фирмата?

- В науката и практиката съществуват най-различни класификации на минерални торове.

В зависимост от начина на производство и внасяне в почвата и въздействието върху процесите на растежа, ние ги делим на: конвенционални, листни, водоразтворими и специални/премиуми.

С 20 конвенционални вида, които предлагаме, целим да задоволим оптимално изискванията на земеделския производител като концентрация на хранителни елементи, гранулометрия, устойчивост при съхранение и усвояемост на съдържащите се хранителни вещества. Разбира се, отчитаме функцията на “цената” и се стремим да доставяме торове за всеки джоб. Например най-масовият азотен тор в България - амониев нитрат, ние предлагаме в следните разновидности:

обикновен амониев нитрат

стабилизиран амониев нитрат

калциево амониев нитрат

в три ценови диапазона, внос от 7 страни и в 2 форми: прилинг и гранулат.

Доказано е, че без правилно торене с конвенционални твърди и течни торове не може да се постигнат високи устойчиви добиви.

Към тях все по-успешно се добавят листните торове с разнообразни микроелементи Zn, B, Mg, Mn, Ca, Fe и други биостимуланти като аминокиселини, хуминови и фулвинови киселини и др.

Водоразтворимите торове са по-скъпи и обикновено са предназначени за по-интензивните отрасли: зеленчукопроизводство, градинарство, оранжерийно производство. Наши експерименти за приложение на водоразтворими и микрогранулирани торове в зърнопроизводството доведоха до изключително високи добиви. Сложните/специални премиум торове принадлежат на бъдещето развитие. Те са особено ефикасни, “пестеливи”, с контролирано освобождаване на основни хранителни елементи. Използването им обаче налага по-задълбочени познания по химия, биология и растениевъдство.

- Всеки ли може да продава специални, сложни премиуми в твърда и течна форма?

- Сигурно е възможно. Но не го препоръчваме. Успехът, прецизното земеделие изискват специфични знания и умения, подготовка в различни сфери на познанието.

Сътрудничеството между доставчик на химически торове, инженер-агроном консултант и земеделски производител се издига на качествено нова основа. Важно и необходимо е непрекъснато развитие. Развитието на тази верига от взаимно обусловени връзки е нашата цел и условие за постигане на взаимните интереси - по-високи и стабилни добиви и по-качествена земеделска продукция. Ние, “отборът на “Сембодиа”, непрекъснато учим и се стараем да се усъвършенстваме. Присъединете се към нас!

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
3078
0

Пореден открит ден проведе Екофол съвместно с фирмите Пионер Семена и ДюПон Растителна защита. В землището на с. Катуница, Пловдивско трите фирми представиха предложенията си за следващия сезон пред

3528
0

Поредният форум Портфолио Фарм на фирма Пионер се проведе в землището на с. Катуница, Пловдивско. Присъстващите фермери от региона се запознаха с потфолиото на Пионер,

7605
0

Има сериозна пазарна ниша, фермерите трябва да се възползват Ваня Велинска На опитното поле в Кнежа подобаващо място заема и соята. Културата не е сред любимите на родните фермери, но не и тук.

8766
0

На час път е от София. Ясен Иванов я създава с къртовски труд в двора на баба си и дядо си Гергана Младенова Ясен Иванов е един от онези млади хора, които обичат действието и растенията.

3924
0

През последните две години извършваме сериозен подбор на хибриди, като целта ни е да направим едно добро портфолио, което да задоволи търсенето на родните ни фермери, коментира Севдалина Георгиева,

Още от Фермер
72
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

153
0

Рязко са намалели тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, съобщава Кмета.бг. Например в най-голямото село в общината - Брезница тютюнопроизводителите тази година са само двама от близо 4000 жители.

198
0

Летни разядки и сосове като доматен сос с босилек и домашен кетчуп ще са фокус на утрешното издание на Фермерския фестивал пред земеделското министерство.

378
0

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в северните райони на Западна и Централна България ще превали и прегърми.

1449
0

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сигнал за открито мъртво бебе е подаден вчера в 14,48 часа в полицията в Хасково, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. Съобщението е подадено от депото за битови отпадъци намиращо се на сметището край село Гарваново. При работата си, служители от депото са открили трупа на новородено бебе. Назначена е аутопсия.

Броят на потребителите на интернет в Китай е достигнал 802 милиона в края на юни, което е с 3,8% повече в сравнение с шест месеца по-рано, сочат данни от доклад за развитието на интернет в страната, съобщава bulgarian.cri.cn. Благодарение на увеличението, процентът на достъпност до интернет в страната е достигнал 57,7, като 26,

Подготвящият се за трета мисия на Международната космическа станция японски астронавт Соичи Ногучи написа в Туитър, че най-важното нещо в космоса е тоалетната и правилното й използване, съобщава сайтът РИА Новости. "Едно от най-важните умения в орбита е правилното използване на WC-то!" Към своето съобщение японският астронавт пусна и илюстрация.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа