Над 65 вида торове предлага на фермерите “Сембодиа”

08 февруари 2018
Растениевъдство
0
6219
Няма снимка
Управителят на компанията Венцислав Неков
 

Повече от 15 години посещаваме водещи производители по света и у нас, селектираме и внасяме това, което е най-добро, най-прогресивно, казва управителят на компанията Венцислав Неков

- Г-н Неков, “Сембодиа” ООД се определя като специализирана компания за оптимално хранене на растения. Защо?

- В съвременното растениевъдство прецизното хранене включва:

Правилното определяне на потребностите на дадена култура от хранителни елементи

Поставяне на реалистична цел - висок добив и качество на продукцията

Избор на схема на торене и подходящи за целта минерални торове

Правилно и навреме внасяне на избраните торове

От прецизното хранене, от торенето като цяло, зависят в много голяма степен добивите и качеството на произведената селскостопанска продукция, т.е. приходите на всеки земеделски производител.

От прецизното хранене се определят изборът и внасянето на правилно избрани торове в подходящия момент, които определят основните разходи за земеделския производител. Или ефективността от дейността на всеки земеделски производител, която накрая се изразява в нормата на печалба, е в пряка зависимост от храненето на растенията, което има най-голямо въздействие и тежест върху неговите приходи и разходи.

Наблюденията през годините показават, че българските земеделски производители значително подценяват или не обръщат достатъчно внимание на храненето в сравнение с механичните обработки, селекцията на семена и хибриди, третирането с продукти за растителна защита.

Неслучайно средните добиви на основните селскостопански култури, отглеждани в България - пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица, все още изостават от тези в страните с развито селско стопанство.

В това се състои и нашата специализация: да открием, внесем и приложим най-новите постижения на науката, техниката и производството на минерални торове по света в нашите български условия за оптимално хранене на растенията.

- Как постигате тази амбициозна цел?

- На базата на история и опит - повече от 35 г., поддържаме дългогодишни партньорски взаимоотношения с водещи местни и чуждестранни производители: Eurochem, Phosagro, OCP, GCT, Tessenderlo, ICL, Fertinagro, Ameropa и др.

Ние представляваме като агенти и дистрибутори редица компании, лидери в областта на световната химическа индустрия: General Electric Power&Water, (SUEZ Water Technologies & Solutions), Nalco (Ecolab), AkzoNobel Group, Holland Novochem.

Нашата работа почива на научни и проверени от фирмата и международната практика методи.

Изучаваме и въвеждаме нови продукти и методики за торене.

Поддържаме най-голямото портфолио от минерални торове, предлагано на българския пазар.

Разполагаме с екип, техника за картиране, вземане на проби и лаборатория за анализ на почва, растителна тъкан и вода за определяне прецизното хранене. На база факторен анализ изготвяме индивидуални (по полета и култури) схеми за торене с цел постигане оптимални добиви. Разработваме собствена дистрибуторска мрежа и поддържаме тясно сътрудничество с регионални дистрибутори в цялата страна.

Като резултат предлагаме завършено решение в областта на торенето: вземане на проби, химически анализ, препоръка за торене, избор на правилните торове и индивидуални схеми за торене за земеделския производител в подходящия времеви период за балансирано хранене.

- Какво обаче ви отличава от другите фирми, които предлагат подобни услуги?

- Специализацията и натрупаният дългогодишен опит в областта на храненето на растенията ни дава възможност да обхванем почти всички подотрасли и сектори на селскостопанското производство.

Основни наши клиенти са зърнопроизводителите, но предоставяме нашите знания, умения и торове и на зеленчукопроизводители, овощари, оранжерийни производители, картофопроизводители, тютюнопроизводители, земеделски производители, занимаващи се с ароматни растения и биологично производство и др.

За целта поддържаме най-широката гама от торове в страната - над 65 вида (внос от 4 континента).

Ние не сме индустриални производители, нито представляваме индивидуален или група заводи, което да ограничава възможността за достатъчен пълноценен избор. Повече от 15 г. посещаваме водещи производители по света и у нас, изучаваме производствени процеси и продукцията им, селектираме и внасяме това, което е най-добро, най-прогресивно. Оптимално съотношение качество-цена е ръководно начало в нашата работа.

- Какво се крие зад богатото портфолио от продукти на фирмата?

- В науката и практиката съществуват най-различни класификации на минерални торове.

В зависимост от начина на производство и внасяне в почвата и въздействието върху процесите на растежа, ние ги делим на: конвенционални, листни, водоразтворими и специални/премиуми.

С 20 конвенционални вида, които предлагаме, целим да задоволим оптимално изискванията на земеделския производител като концентрация на хранителни елементи, гранулометрия, устойчивост при съхранение и усвояемост на съдържащите се хранителни вещества. Разбира се, отчитаме функцията на “цената” и се стремим да доставяме торове за всеки джоб. Например най-масовият азотен тор в България - амониев нитрат, ние предлагаме в следните разновидности:

обикновен амониев нитрат

стабилизиран амониев нитрат

калциево амониев нитрат

в три ценови диапазона, внос от 7 страни и в 2 форми: прилинг и гранулат.

Доказано е, че без правилно торене с конвенционални твърди и течни торове не може да се постигнат високи устойчиви добиви.

Към тях все по-успешно се добавят листните торове с разнообразни микроелементи Zn, B, Mg, Mn, Ca, Fe и други биостимуланти като аминокиселини, хуминови и фулвинови киселини и др.

Водоразтворимите торове са по-скъпи и обикновено са предназначени за по-интензивните отрасли: зеленчукопроизводство, градинарство, оранжерийно производство. Наши експерименти за приложение на водоразтворими и микрогранулирани торове в зърнопроизводството доведоха до изключително високи добиви. Сложните/специални премиум торове принадлежат на бъдещето развитие. Те са особено ефикасни, “пестеливи”, с контролирано освобождаване на основни хранителни елементи. Използването им обаче налага по-задълбочени познания по химия, биология и растениевъдство.

- Всеки ли може да продава специални, сложни премиуми в твърда и течна форма?

- Сигурно е възможно. Но не го препоръчваме. Успехът, прецизното земеделие изискват специфични знания и умения, подготовка в различни сфери на познанието.

Сътрудничеството между доставчик на химически торове, инженер-агроном консултант и земеделски производител се издига на качествено нова основа. Важно и необходимо е непрекъснато развитие. Развитието на тази верига от взаимно обусловени връзки е нашата цел и условие за постигане на взаимните интереси - по-високи и стабилни добиви и по-качествена земеделска продукция. Ние, “отборът на “Сембодиа”, непрекъснато учим и се стараем да се усъвършенстваме. Присъединете се към нас!

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
13536
0

Това влияе зле на сектора, защото смъква нивото на качеството, твърди Иван Чубрин, който отглежда 70 дка с ягоди и 30 дка с малини Жени Владинова с.Мало Конаре, общ.

4428
0

Отглеждането на растения, които са специално предназначени за приготвяне на фураж на животните, през последните години стана все по-ясно обособяващ се подотрасъл на растениевъдството.

5922
0

Но само 29 хил. са под контрол на БАБХ и "Растителна защита" - останалите 67 хил. се работя от "пирати", алармира Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите на

12096
0

Най-подходящи са дълбоки, леки почви, с рН близо до неутралното или леко кисело Гергана Младенова Твърди се, че България е била сред най-големите производители на аспержи в началото на ХХ век.

7776
0

Царевицата е една от най-важните култури, а Байер е водеща компания за опазване на културата от вредители. Почвените хербициди Мерлин Флекс и Аденго са добре познати на родните производители.

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3564
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1980
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2025
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2034
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа