Повече от 15 години посещаваме водещи производители по света и у нас, селектираме и внасяме това, което е най-добро, най-прогресивно, казва управителят на компанията Венцислав Неков

- Г-н Неков, “Сембодиа” ООД се определя като специализирана компания за оптимално хранене на растения. Защо?

- В съвременното растениевъдство прецизното хранене включва:

Правилното определяне на потребностите на дадена култура от хранителни елементи

Поставяне на реалистична цел - висок добив и качество на продукцията

Избор на схема на торене и подходящи за целта минерални торове

Правилно и навреме внасяне на избраните торове

От прецизното хранене, от торенето като цяло, зависят в много голяма степен добивите и качеството на произведената селскостопанска продукция, т.е. приходите на всеки земеделски производител.

От прецизното хранене се определят изборът и внасянето на правилно избрани торове в подходящия момент, които определят основните разходи за земеделския производител. Или ефективността от дейността на всеки земеделски производител, която накрая се изразява в нормата на печалба, е в пряка зависимост от храненето на растенията, което има най-голямо въздействие и тежест върху неговите приходи и разходи.

Наблюденията през годините показават, че българските земеделски производители значително подценяват или не обръщат достатъчно внимание на храненето в сравнение с механичните обработки, селекцията на семена и хибриди, третирането с продукти за растителна защита.

Неслучайно средните добиви на основните селскостопански култури, отглеждани в България - пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица, все още изостават от тези в страните с развито селско стопанство.

В това се състои и нашата специализация: да открием, внесем и приложим най-новите постижения на науката, техниката и производството на минерални торове по света в нашите български условия за оптимално хранене на растенията.

- Как постигате тази амбициозна цел?

- На базата на история и опит - повече от 35 г., поддържаме дългогодишни партньорски взаимоотношения с водещи местни и чуждестранни производители: Eurochem, Phosagro, OCP, GCT, Tessenderlo, ICL, Fertinagro, Ameropa и др.

Ние представляваме като агенти и дистрибутори редица компании, лидери в областта на световната химическа индустрия: General Electric Power&Water, (SUEZ Water Technologies & Solutions), Nalco (Ecolab), AkzoNobel Group, Holland Novochem.

Нашата работа почива на научни и проверени от фирмата и международната практика методи.

Изучаваме и въвеждаме нови продукти и методики за торене.

Поддържаме най-голямото портфолио от минерални торове, предлагано на българския пазар.

Разполагаме с екип, техника за картиране, вземане на проби и лаборатория за анализ на почва, растителна тъкан и вода за определяне прецизното хранене. На база факторен анализ изготвяме индивидуални (по полета и култури) схеми за торене с цел постигане оптимални добиви. Разработваме собствена дистрибуторска мрежа и поддържаме тясно сътрудничество с регионални дистрибутори в цялата страна.

Като резултат предлагаме завършено решение в областта на торенето: вземане на проби, химически анализ, препоръка за торене, избор на правилните торове и индивидуални схеми за торене за земеделския производител в подходящия времеви период за балансирано хранене.

- Какво обаче ви отличава от другите фирми, които предлагат подобни услуги?

- Специализацията и натрупаният дългогодишен опит в областта на храненето на растенията ни дава възможност да обхванем почти всички подотрасли и сектори на селскостопанското производство.

Основни наши клиенти са зърнопроизводителите, но предоставяме нашите знания, умения и торове и на зеленчукопроизводители, овощари, оранжерийни производители, картофопроизводители, тютюнопроизводители, земеделски производители, занимаващи се с ароматни растения и биологично производство и др.

За целта поддържаме най-широката гама от торове в страната - над 65 вида (внос от 4 континента).

Ние не сме индустриални производители, нито представляваме индивидуален или група заводи, което да ограничава възможността за достатъчен пълноценен избор. Повече от 15 г. посещаваме водещи производители по света и у нас, изучаваме производствени процеси и продукцията им, селектираме и внасяме това, което е най-добро, най-прогресивно. Оптимално съотношение качество-цена е ръководно начало в нашата работа.

- Какво се крие зад богатото портфолио от продукти на фирмата?

- В науката и практиката съществуват най-различни класификации на минерални торове.

В зависимост от начина на производство и внасяне в почвата и въздействието върху процесите на растежа, ние ги делим на: конвенционални, листни, водоразтворими и специални/премиуми.

С 20 конвенционални вида, които предлагаме, целим да задоволим оптимално изискванията на земеделския производител като концентрация на хранителни елементи, гранулометрия, устойчивост при съхранение и усвояемост на съдържащите се хранителни вещества. Разбира се, отчитаме функцията на “цената” и се стремим да доставяме торове за всеки джоб. Например най-масовият азотен тор в България - амониев нитрат, ние предлагаме в следните разновидности:

обикновен амониев нитрат

стабилизиран амониев нитрат

калциево амониев нитрат

в три ценови диапазона, внос от 7 страни и в 2 форми: прилинг и гранулат.

Доказано е, че без правилно торене с конвенционални твърди и течни торове не може да се постигнат високи устойчиви добиви.

Към тях все по-успешно се добавят листните торове с разнообразни микроелементи Zn, B, Mg, Mn, Ca, Fe и други биостимуланти като аминокиселини, хуминови и фулвинови киселини и др.

Водоразтворимите торове са по-скъпи и обикновено са предназначени за по-интензивните отрасли: зеленчукопроизводство, градинарство, оранжерийно производство. Наши експерименти за приложение на водоразтворими и микрогранулирани торове в зърнопроизводството доведоха до изключително високи добиви. Сложните/специални премиум торове принадлежат на бъдещето развитие. Те са особено ефикасни, “пестеливи”, с контролирано освобождаване на основни хранителни елементи. Използването им обаче налага по-задълбочени познания по химия, биология и растениевъдство.

- Всеки ли може да продава специални, сложни премиуми в твърда и течна форма?

- Сигурно е възможно. Но не го препоръчваме. Успехът, прецизното земеделие изискват специфични знания и умения, подготовка в различни сфери на познанието.

Сътрудничеството между доставчик на химически торове, инженер-агроном консултант и земеделски производител се издига на качествено нова основа. Важно и необходимо е непрекъснато развитие. Развитието на тази верига от взаимно обусловени връзки е нашата цел и условие за постигане на взаимните интереси - по-високи и стабилни добиви и по-качествена земеделска продукция. Ние, “отборът на “Сембодиа”, непрекъснато учим и се стараем да се усъвършенстваме. Присъединете се към нас!