Производители казват, че при тях е намалил употребата на фунгициди

Още сравнително новият листен тор Панамин на нашия хоризонт, взе да става все по-популярен сред фермерите.

Добит е от различни по минерален състав стрити скали с уникални качество е в Австрия ке ползва сравнително отдавна.

Фирмата, която е представител у нас, доказва по места, че листното торене ограничава използването на химия срещу болестите и вредителите.

Отново се обърнахме към Ангел Кинанов, представител на "Панамин Австрия" у нас за последни отзиви и резултати в български стопанства.

Чухме и от студенти от факултета по растителна защита и агроекология в Аграрния университет в Пловдив и техните преподаватели, че са впечатлени от продукта, който е изцяло биологичен минерален микс

Формулата му го прави безотказно усвояем и от растенията, и от почвата.

Съставките, добити от скални находища в Австрия, имат като основни компоненти калциев и магнезиев карбонат.

Листният тор съдържа още силиций, микроелементи, желязо, фосфат и калий.

Фермери казват, че тъй като продуктът е прахообразен, той се разтваря лесно във вода.

Според експерти така чрез освободения въглероден диоксид се засилва фотосинтезата, а киселинността на почвата се повлиява.

Какво става при листното прилагане

Тогава по-голямата част от Панамин прониква в листата чрез устицата, чрез епидермиса и кутикулата на растенията.

В същото време аграрната наука е доказала, че колкото повече въглероден диоксид има в листата, то толкова по-прогресивен става балансът на калция.

Между другото именно калцият е едно много важно хранително вещество за всички културни растения, защото укрепва стените на клетките и подпомага бързия растеж на корените.

А също елементът повишава pH нивото, ускорява процесите на обмяна на веществата - на азота под формата на амоняк.

Научихме, че в Западна Европа екологичният листен тор се използва от 2 години и според съобщения на стопанства ползата от него е доказана при различни климатични и почвени условия.

В България навлезе за пръв път миналата година, и отчетите на първите стопанства, които го прилагат са отлични.

В Аграрния университет изследвания ще провежда доц. Звездомир Желев от катедрата по фитопатология.

Научихме, че тестове се правят и на опитни полета в Института по земеделие в Карнобат и в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

До момента резултатите са впечатляващи - освен неколкократно намаляване или отпадане на някои от използваните пестициди и инсектициди, се наблюдава и повишаване на добивите от между 20 и 60% при различните култури

Това споделя инж. Владимир Средков, които прилага листното торене в Кюстендилско. Нараства с близо 200% и срокът на съхранение на реколтата, допълва той.

Опитите в Кюстендилско още показвали, че третираните с Панамин Агро череши са дали реколта, докато останалите насаждения са измръзнали през проблемната за градините изминала година.

Разходите за третиране на лозя в Поморие са паднали с 60 на сто след обработка с листния тор

Според фирмата - представител в съседна Сърбия третирана с Панамин Агро пшеница е дала с 25 на сто по-високи добиви, а слънчогледът и царевицата - с 15%, обясни Ангел Кинанов.

Досегашните приложения са категорични и в това, че листният тор повишава устойчивостта на растенията на суша и студ, предпазва ги от гъбни патогени.

Според Кинанов се подобрява имунната система на растенията, а зелената маса нараства по-бързо.

Той допълва, че рязко спада или се игнорира нуждата от използването на фунгициди и по този начин разходите на фермерите за растителна защита спадат почти 100%, а торенето се намалява наполовина.

Продуктът има сертификат за биологично торене.

Съвети за приложение

Разходната норма на листния тор е 300 г/дка при зърнени култури и 600-900 г/дка при овощни. За лозя се препоръчват 900-1500 г/дка.

Препоръчителната цена е 12,5 евро за килограм

Препоръчват се 2-6 подхранвания с концентрация на разтвора 0,5% и интервал през 7-14 дни.

Може да се ползва отделно или заедно с всички конвенционални средства за растителна защита, но pH нивото на разтвора не трябва да е по-ниско от 6,2.

С препарати с кисел разтвор не бива да се смесва, тъй като настъпва реакция на калия.