Елегантни, с интересни разкошни листа или с пищни цветове, те радват очите и създават уют, като допълват прекрасно интериара в дома ни. Някои стайни растения обаче са опасни – както за хората, така и за домашните любимци.

На първо място трябва да знаете, че само от присъсвтието на отровни растения вкъщи няма как да пострадате. Ако спазвате техника на безопасност при грижите за тях и не страдате от алергия към полени, реално не сте застрашени. Главното е да внимавате при пресаждането и подрязването им – да не извършвате тези дейности без ръкавици, особено ако имате порязвания или рани на ръцете, и да не пробвате на вкус плодчетата им, дори и да ви изглеждат апетитни и безобидни. Ако имате малки деца, които слагат всичко в устата си, и любопитни домашни любимци, поставете саксиите в недостъпни зони или изобщо не ги дръжте у дома.

Сред отровните стайни растения са: аглаонема – може да доведе до нарушения в сърдечния ритъм, централната нервна система, дерматологични проблеми; аденимум (пустинна роза) – води до отравяне, кожни раздразнения; коледна звезда – отравяния, екземи; продължава ТУК.