Тревата е един от най-популярните фуражи, но тя лошо се преработва в търбуха на кравите и овцете, а впоследствие торът трудно се преработва в биогорива.

Затова учени от Великобритания, Бразилия и САЩ откриват ген в тревата, който отговоря за плътността на клетъчните стени, за да ги "смекчи" и да намали изходната маса на фуражното растение.

Първите изследвания започват преди 10 години, но едва сега учените успяват да постигнат значими резултати в геномиката на растенията. Те са публикувани в научното списание New Phytologist.

Резултатите от изследването ще са от полза за държавите, в които се разраства биоенергетиката производството на биогорива позволява постепенно отказване от въглищата и намаляване на вредните парникови газове.

При потребление на подобрената трева в организма на животните се увеличава с 60% отделянето на захари. Фуражът става по-хранителен, а възможността за произвеждане на икономични биогорива се повишава в пъти.

Старши изследователят в лаборатория по генетика и биотехнологии Хюго Молинари отбелязва, че потенциалният пазар за тази технология само в Бразилия се оценява на 400 млн. долара в сектора за производство на биогорива и на 61 млн. долара - във фуражния сектор.