Milknews е подготвил класация на световните производителите на мляко. В топ-10 влизат както световноизвестни компании, така и рядко появяващите се в новините кооперации.

На първо място с производство от 28,6 млн. т мляко е Dairy Farmers of America - САЩ. Най-голямата фермерска кооперация в САЩ превъзхожда другите американски съюзи и по производствени обеми, и по брой на членуващи в него стопанства - 8 252 ферми.

На второ място с производство от 20 млн. т мляко е Fonterra - Нова Зеландия. Fonterra е една от най-известните млечни кооперации в света. Компанията е собственост на 10 500 новозеландски фермери.

На трето място с производство от 15,6 млн. т мляко е National Dairy Development Board - Индия. NDDB е правителствен проект, създаден, за да направи по-мащабен успеха на Amul на територията на Индия, където компанията не е била представена.

На четвърто място с производство от 13,9 млн. т е Arla Foods - Дания и Швеция. Датско-шведската компания Arla Foods е най-големият производител на млечни продукти в Скандинавия. Според последни оповестени данни за печалбата й, през 2015 г. Arla е спечелила 10,3 млрд. евро.

На пето място с производство от 10,8 млн. т мляко е Friesland Campina - Дания и Холандия. Friesland Campina е кооперация на 18 900 фермери от Холандия, Германия и Белгия. Млечните продукти на компанията могат да бъдат намерени в над 100 държави по света.

На шесто място с производство от 7,7 млн. т мляко е California Dairies - САЩ. В състава й влизат 486 ферми.

На седмо място с производство от 7,3 млн. т мляко е DMК - Германия. В състава на DMK Group влизат 7 600 фермери. Компанията има 16 преработвателни завода на територията на Германия и Холандия. През 2016 г. DMK е спечелила 5,1 млрд евро.

На осмо място с производство от 6,5 млн. т мляко е Amul - Индия. Gurjarat Cooperative Milk Marketing Federation - по-известна като Amul, изцяло променя млекопроизводството в Индия. Всички съществуващи в момента индийски млечни кооперации са създадени по модела на Amul. Днес кооперацията е най-големият производител на храни в страната. За 2016-2017 финансова година компанията отчита печалба от 4,1 млрд. долара.

На девето място с производство от 5,09 млн. т мляко е Agropur - Канада. Ето и основните цифри на канадския млекопроизводител: 3 345 фермери, 39 преработвателни предприятия на територията на Северна Америка, печалба от 6 млрд. долара.

На десето мляко с производство от 5,9 млн. т мляко е Land O'Lakes - САЩ. Кооперацията влиза в тройката лидери по обеми на производство на мляко в САЩ. В нея работят 2 397 ферми.