Съдовете да са чисти. Независимо в какво (саксийки, чашки, терини с гнезда, пластмасови табли и т.н.) ще се засяват семената, съдинките трябва да са чисти и дезинфекцирани.

Ранният период на засяване до известна степен намалява естествената защита на семеначетата. Затова почистените съдове са една от предпазните мерки за здрави растения.

Качествената торфена смес е задължителна. Качествата, които почвеният субстрат трябва да притежава са: високо съдържание на хранителни елементи, добра аерация и влагозадържаща способност.

Желателно е торфът да е нов и с доказан произход.

Задължително е да бъде чист от плевелни семена и обезпаразитен.

Заложете на добра марка!

Може да се прибави перлит или вермикулит, за да се подобри затоплянето и влагозадържането на сместа.

Необходима е допълнителна светлина.

Денят през януари все още е къс за нормалното развитие. Допълнителната светлина ще осигури до известна степен нормалното развитие на семеначетата.

Ще предотврати и евентуално издължаване на нежните стъбълца. Освен това някои семена имат нужда от светлина, за да поникнат.

Семенцата не бива да са на гъсто. Здрави и пресни семена гарантират успех. Разсадът трябва да е рядък, за да има възможност за добра циркулация на въздуха. Това е още една предпазна мярка.

Подходяща температура е умерената. Ниската ще забави покълването и развитието на растенията. Високата пък ще предизвика прекалено бързо прорастване. И двата варианта не са желателни, а и са предпоставка за заболяване (сечене на разсада). Семената на различните видове цветя имат индивидуални изисквания.

“Детската болест” е враг №1

Кои са причините за сеченето по разсада

Сеченето по разсада е получило това название, защото засяга семеначетата в най-ранните стадии от развитието им и води до значителни загуби. То се причинява от редица почвени патогени. Основна роля играят факторите на средата. Преовлажняване на почвения субстрат, съчетано с прекалено висока или ниска температура и слабо осветяване са основните причини за сеченето. Растенията губят имунитет и стават лесно поддатливи на патогените.

Друг възможен сценарий са промените в температурата не само на околната среда, но и на почвата. И в двата случая най- слабата точка на растенията е кореновата шийка.

При първи симптоми на сечене е необходимо да се почистят внимателно полегналите растения. Останалите се третират с фунгицид, а факторите на средата се оптимизират.

Как сеем гъст разсад

В зависимост от това какъв разсад ще се прави (гъст или не) се подбират подходящи съдове.

Ако разсадът е гъст, се насипва торфена смес в плитък съд без разделения.

Съдът се запълва от 1/2 до 2/3. Леко се притиска с дървено трупче или друг инструмент. Субстратът трябва да е предварително навлажнен, но не подгизнал.

Следва изсяването на семената. Ако са много дребни, се практикува смесването им с фин пясък.

Рехавото изсяване позволява на покълналите растения да се развиват без да се конкурират и задушават. А след това по-лесно се разделят и пикират. Освен това кореновата им система се запазва от нараняване в по-голяма степен.

В зависимост от големината на семената след изсяване, те се покриват със слой пресята торфена смес- След това повърхността се оросява с пулверизатор.

Не е препоръчително да се полива със струя вода. Съдът се покрива с прозрачен похлупак или полиетиленово фолио до поникването.

В саксийки или гнезда

В работни табли или отделни саксийки засяването на семена става малко по-бавно.

Но всяко семе си има свое място и индивидуална хранителна площ.

Последващото пресаждане не е свързано с разкъсване на кореновата система.

От тук се скъсява и периодът на преболедуване и приспособяване на младите растения.

При процедурата семенцата се поставят по едно или най- много две самостоятелно. Отглеждането след засяване с нищо не се различава от това на слятия посев.

Грижи след поникване

Поникването при различните видове растения протича по един и същ начин, но на някои семена им трябва повече време.

След поникването на по-голямата част от засятите температурата трябва да се понижи с няколко градуса.

Това позволява на семеначетата да образуват коренова система преди да започнат да растат на височина.

Избягва се издължаването на стъбълцата, а с това и полягането и уплитането на младите растения.

Те не се изнежват и рядко се нападат от почвени фитопатогени.

В периода на растеж трябва да се оптимизира въздушната циркулация.

Това налага периодично отстраняване на полиетиленовото фолио.

Поливки се извършват при необходимост, като се внимава листенцата да се мокрят възможно най-малко. При първи симптоми на сечене, се взимат спешни мерки.