Те са основата на прецизната система на работа

Телеметричните системи са едни от най-иновативните технологии в прецизното земеделие и представляват механизъм за автоматично дистанционно събиране и анализ на информация и предаване на основата на тези данни команди за управление. Известно е, че некоректните настройки на земеделските машини водят до значително недоизползване на техните възможности. Ефективността на агротехниката зависи също така от човешкия фактор - производителността на труда на различни механизатори при едни и същи условия може да се различава с до 40 на сто. Да се подобри резултатът от работата на машините, да се намалят материалните и времевите разходи за организиране на контрола на работата, събирането, обработката и анализа на данните за хода на изпълнение на технологичните процеси помагат телеметричните системи. Днес те се предлагат от много производители на земеделска техника.

Мониторинг на данните

Основната задача на системата Telematics на Claas е повишаването на производителността на целия машинен парк. Тази цел се постига за сметка на оптимизирането на процеса въз основа на анализа на работното време, коригирането на настройките, събирането, отчитането и документирането на данните, увеличаването на експлоатационната сигурност на машините, подобряването на планирането на техническото обслужване. С помощта на спътниците GPS се определя местоположението на техниката, а по мобилната връзка през редовни времеви периоди се предават над 200 параметъра на кординатите, времето и характера на работата, технически показатели.

Тестовете на системата при зърноприбиращи комбайни в Германия и Великобритания са показали, че тя позволява да се съкрати времето за прибиране на реколтата с 3 дни, да се повиши производителността на машините с 10 на сто, коефициентът на използването на работното време - със 7 на сто, както и да се намалят разходите с не по-малко от 0,5 на сто.

Ефективността на разработката на германския производител се проявява и във възможността за дистанционна диагностика, установяването на ранен етап на частите и компонентите, нуждаещи се от сервизно обслужване.

При използването на системата през главното меню на компютъра потребителят попада в отделните информационни раздели. Ясното структуриране на сайта на системата позволява оперативно да се намерят всички необходими параметри, а интуитивното меню и навигация отварят пълен достъп до всички възможности на системата. от началната страница потребителят може да премине към детайлно изображние на подключените машини.

Оптимални настройки

Системата Telematics притежава редица много полезни функции. Първата от тях е ежедневният анализ на отработеното време, който предоставя данни за това как и кога е работила машината. Така се откриват източниците на допълнителни разходи, например принудителни престои и слабите места на логистиката. В рамките на тази опция с помощта на специален индикатор на картата се изобразяват полосите на движение на машините.

Друга функция на телеметричната система е оптимизирането на производителността, позволяваща да се сравнят показателите на ефективността на до три машини в режим на реално време и да се внасят необходимите промени. Благодарение на това може да се настрой оптимално дори машина, която се управлява от неопитен механизатор, което ще способства за повишаването на неговата квалификация и ще го мотивира за самостоятелно провеждане на настройките в зависимост от конкретната ситуация.

Опцията Claas Combine League предоставя на земеделеца възможност да преглежда и сравнява ананимни показатели на производителността на машините на други фермери, което може да способства за оптимизирането на работата на неговите собствени машини. Да помага да се фиксират, интерпретират и обработват данните е призвано допълнението на автоматичното документиране, за работата на което се използват предварително зададени граници на полето.

Функцията TONI в допълнение към показателите на трактора фиксира също данните на инвентара, като за целта използва интерфейс Isobus. Събраните данни, например от балировачките на фирмата, включват броя на балите на полето, тяхната влажност и други специални параметри. Telematics в съчетание с TONI е единствената телеметрична система, осигуряваща в реално време независима от производителя визуализация, документация и оптимизиране на машината.

Разработената от германската компания система може интерактивно да изобразява текущи съобщения за проблеми и сигнали за тревога, анализът на които позволява да се правят изводи за грешките в управлението или обемите на предстоящите ремонти, а специалното програмно осигуряване дава възможност да се осъществява подробна дистанционна диагностика.

Картата и приложението помагат да се определи местоположението на машината в полето без подробно описание на маршрута. По желание на земеделеца системата може да предава данни за техническото обслужване към представителя на фирмата производител, благодарение на което той може да направи първичен анализ, да определи причините за проблемите в работата и да окаже помощ на място.

Функционални възможности

В зависимост от обема на задачите, които трябва да бъдат решени, системата се предлага в три варианта: Basic, Advanced и Professional. Първият влиза в базовата окомплектовка на много от произвежданите от фирмата машини и включва основни функции - навигация по участъци, сведения за логистиката и сервизна подръжка. В този вариант е достъпно определяне на местоположението и траекторията на движение на техниката, работното състояние и текущото ниво на дизела. Съществува възможност допълнително да се поставят функции за автоматично документиране и експортиране на данни. Следващият вариант включва всички способи за наблюдение и оптимизация на текущите процеси, дава достъп до важни работни параметри - траектория на движението, производителност и добиви.

В този вариант е предвидена възможност за преглеждане на данните за последните 72 часа, както и поставяне на функции за автоматично документиране. За големите стопанства най-ефективен е професионалният вариант на телеметричната система, който отваря достъп до всички данни за машината. В този вариант е включена възможност за анализ за оптимизиране на експлоатацията на отделните машини и парка като цяло, както и опции за решаване на специфични задачи. При това могат да бъдат използвани всички данни от архива.

За ползването на функциите на телеметричната система извън офис, германската компания е разработила специално мобилно приложение за смартфони на базата на операционните системи iOS и Android. То е построено по същата схема, както и сайта, и следва принципите за информиране, оптимизиране и анализ. Благодарение на това много проблеми могат да бъдат отстранени дистанционно, а при повикване сътрудник на сервизната служба вече ще разполага с цялата необходима информация и всички необходими резервни части.

Геолокация на техниката

Корпорация AGCO също предлага собствена телеметрична система за управление на машинния парк, наречена AgCommand. Разработката е комплексно безжично информационно решение за земеделските производители и дилърските центрове, което събира данни за местоположението, настройките и работните характеристики. Тя позволява да се оценят в реално време до 25 основни параметри на работата на машината, при това при комбайните тази цифра може да се увеличи до 28, както и да се сравнява ефективността на до 5 машини.

Системата използва модул за запис на данните, установени на машината и включен към антена и модем GSM. Чрез тях геолокационните данни се предават към сървъра на компанията, където регистрираните потребители могат да получат достъп до тях през защитен уеб-портал. Ако техниката се намира извън зоната на стабилен сигнал, то вградената памет няма да допусне загуба на информация и ще я предаде на сървъра, когато машината се премести в зона с покритие в течение на 50 часа.

Уведомяването на собственика на машината за влизането й или излизането извън предварително определените граници може да се получава или като писмо на електронната поща, или като текстово съобщение на мобилния телефон. Също така системата дава възможност да се водят отчетни дневници със сведения за сервизното обслужване, например смяната на маслото и филтрите. За работа със системата програмно осигуряване не е необходимо, тъй като достъпът до данните на производителя става през всеки браузер. Освен това е разработено и безплатно приложение за мобилни устройства.

Универсални пакети

Телеметричната система, създадена от корпорация AGCO, се предлага в два варианта, различаващи се по броя на предаваните по интерфейса CAN дани: Standard+ и Advanced. Компанията е разработила и универсален вариант, който може да бъде поставен практически на всяка машина от различни производители. Базовият вариант на системата регистрира данни за местоположението, датата, времето, състоянието на двигателя, отработените моточасове, работното състояние, разхода на горивото в реално време и други характеристики.

Преимуществата на тази версия са в достъпа в почти реално време до сведенията за местоположението и състоянието на машините; повишаването на експлотационната готовност, тоест системата помага да се планира техническото обслужване на машините и да се оценява тяхната производителност.

Сервизното следене може да бъде организирано от самия клиент или да бъде възложено на дилъра. Отчетите за ефективността позволяват бързо да се анализират данните и да се установи ефективното и неефективното време. В този вариант е предвидено напълно автоматично предаване на данните към офисния компютър.

Разширената версия на системата събира данни по интерфейса CANBUS на машината за предаването на по-пълни сведения на сайта и подробен анализ на производителността.

Сред основната информация, предавана от системата са оборотите на двигателя, количеството, разхода и нивото на горивото, температурата на охлаждащата течност на двигателя и други. Но наред с общите параметри е предвиден и обзор на характеристиките на определени видове техника. Например, за трактора се предават сведения за режима на работа на скоростната кутия, сцеплението, задвижването, оборотите на задния и предния силоотводни валове, буксуването на колелата, веригите и други. За комбайните - положението на подбарабанното пространство, горната и долната решетки, оборотите на барабана, мотовилото, вентилатора, данни за добивите, влажността, обема и загубите на зърното.

С помощта на разширената версия се осъществява оптимизация на параметрите на машината по пътя на анализа на влиянието на настройките върху производителността и сравняването на машини с еднакво предназначение. Предвидена е функция за предупреждение при несъответствие на характеристиките, например за повишена температура на охлаждащата течност, контрол на разхода на гориво по отделни инвентари или площи, получаване на разширени отчети и дуги. Тази версия осигурява достъп до виртуално пано за управление на машината в реално време, благодарение на което операторът дистанционно може да променя параметрите на производителността на машината или разхода на гориво. Уведомяването, че техниката е влязла или напуснала определена зона става с помощта на функцията "Геозона".