* В древен Египет е имало обичай домът да се украсява с палмови клонки през най-краткия ден от годината. Китайците и древните жители на Юдея също са имали подобни традиции.

* По време на зимните празници скандинавците са декорирали къщите и плевните си с вечнозелени растения. Викингите вярвали, че те са обещание за завръщането на пролетта.

* Римляните пък украсявали дръвчета със свещи и дребни предмети в чест на бог Сатурн.

* Келтите обличали дъбови клонки с плодове в чест на боговете на жътвата.

Историята на коледната елха е дълга и оспорвана. Едни вярват, че традицията води началото си от езическите празненства, други твърдят, че е чисто християнски обичай.

Първите писмени доказателства датират от 1521 г. В Елзас, която по това време е немска територия, принцеса Де Меклембург показва на местните куртизантки украсена елха. По-късно след женитбата си с Орлеанския дук, принцесата занася елхата и в Париж.

През 17 век навлизат нови мотиви в украсата на коледното дърво. В Германия се появяват коледни базари, където се предлагат подаръци, храни и дребни украшения, които да се поставят върху елхите. От тук идва традицията да се използват дребни сладки в различни форми за украсата на дървото.