Досегашната практика да се сервира червеното вино на стайна температура се оказала напълно погрешна, твърдят австралийски експерти, цитирани от в. "Метро".

Според мнението на специалисти от Винарската академия в Сидни червеният елексир е най-добре да се употребява при температура между 12 и 18 градуса по Целзий. Тоест червеното вино трябва да се пие много по-студено, отколкото беше практиката досега, предаде БТА. 

Според Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира топла /тоест при стайна температура/ в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява особеностите на букета й. Но има и друга опасност - ако бутилката с червено бъде прекалено студена, тогава почти изцяло се губи ароматът й.

При все това, изтъкват австралийските специалисти, различните сортове вина трябва да се предлагат различно изстудени. За каберне совиньон и шираз е препоръчително да се сервират с температура 16-18 градуса. За по-леките брандове, като пино ноар, препоръчителен е по-студеният интервал от 12-14 градуса. И тук стигаме до белите вина като совиньон блан и пино гри, за които идеалната температура е 6-8 градуса.