9 организации се опасяват, че България вероятно ще гласува "за" неоникотиноидите, твърди председателят на Българска асоциация "Биопродукти" Албена Симеонова.

Според нея са направени многократни неуспешни опити тя да се свърже с представителя на България, който ще гласува в Комитета по наблюдение - COREPER, предложението за забрана на неоникотиноидните пестициди в Европа.

Целта беше да се разбере позицията на България за утрешното гласуване, но след като поканата отвсякъде е била отклонявана и не е получила нито един конкретен отговор, остават съмненията страната ни отново да подкрепи неоникотиноидите, така както направи с гфлифозата миналата седмица.

Според биопроизводителите всяка година под натиска на крупните зърнопроизводители и на химическите корпорации, произвеждащи тези опасни за пчелите пестициди, България дава съгласието си за нови и нови дерогации, като непрекъснато се оправдава, че няма други методи за борба с теления червей и хоботника при отглеждане на слънчоглед и царевица.

Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), съвместно с Аграрния университет в Пловдив обаче е доказала чрез опити в полетата на фермери от различни места в България, че съществуват редица конвенционални препарати за растителна защита (както и биологични), чието използване е изключително ефикасно.

От името на българските пчелари и българските граждани девет организации призовават за последен път министър Румен Порожанов, на базата на научните данни и обществените настроения, да нареди на българския представител да гласува за окончателна забрана на неоникотиноидните пестициди. Писмото до министъра е от 11.12.2017 г., казва Албена Симеонова.