Изследователски екип от китайски експерти, воден от 87-годишния агроном Юан Лонгпинг, успя да отгледа експериментален сорт ориз, който е устойчив на солена вода. Учените смятат, че новият сорт ориз е истински пробив в производството на храни. Съвместните усилия на фермери, изследователи и правителствени агенции продължили повече от четири десетилетия.

Оризът се отглежда не в традиционно оризище с прясна вода, а в солена лагуна на брега на Жълто море в град Циндао, провинция Шандонг. Китай има един милион квадратни километра пустеещи земи - площ, съизмерима по размер с Етиопия. Там отглеждането на ориз е затруднено заради високото съдържание на сол в почвата. Според Юан Лонгпинг, ако една десета от тези площи се засади с новия сорт ориз, който е устойчив на сол, производството на ориз в Китай ще се увеличи с почти 20%. В резултат на това страната може да произвежда 50 млн тона храна - достатъчно, за да се нахранят 200 милиона души.

Новият сорт ориз, наречен "Mi Юан" в чест на главния учен на проекта, се продава за 50 милиона юана ($ 7.5) за 1 кг, което е осем пъти повече от цената на традиционния ориз. Той се продава в опаковки с тегло 1, 2, 5 и 10 кг. Оризовите зърна имат уникална текстура и приятен аромат.

Трябва да споменем и предимствата на новата култура по отношение на безопасността. Тъй като солта е дезинфектант, тя може да намали вероятността от развитие на някои заболявания, причинени от бактерии. Това, от своя страна, ще намали използването на пестициди в производството на културата и намаляване на риска от отлагане на вредни вещества в храните, казват експертите.

Териториите, където се отглежда новия сорт ориз, не се напояват с чиста морска вода, смесват я с прясна, за да се намали съдържанието на сол до 6 г на литър. Един литър морска вода съдържа пет пъти повече сол. Агрономите твърдят, че ще са необходими не малко изследвания, за да се създадат сортове ориз, които могат да растат в чиста морска вода.