Трима български предприемачи се борят за участие в световния финал на международния конкурс „The Venture“ с награден фонд от 1 милион долара, пише pchelarstvo.com. Един от тях е проектът на Сергей Петров за „Умен пчелен кошер“, който представлява технология за мониторинг на условията за живот в пчелните кошери. Амбициозната цел на младият предприемач е изобретението му да се справи с така наречения „синдром на празния кошер“.

Системата включва сензори, които следят за измененията на средата вътре в кошера. Те са свързани с мобилно устройство, което е елементарно за употреба. Чрез него пчеларят може във всеки момент да получи навременна информация например за критични стойности на температура или влажност в кошера, за да се вземат бързи и адекватни мерки. Съвместно с датски учени разработват и биосензорн система за химикали.
Създателите на проекта са всъщност екипът на малката компания Bee Smart Technologies. Смятат да предлагат първо продукта си в Америка, където има големи пчелини и смятат, че ще има пазар за тяхното изобретение.
Повече за проекта можете да научите на страницата на компанията http://www.beesmarttechnologies.com/