Синоптиците предупреждават шофьорите

за пътища със зимни условия, виелици

и навявания в планинските проходи

От няколко дни над Централното Средиземноморие се вихри мощен циклон. Той е причина за изключително неблагоприятното време в Италия и западните части на Балканите. Най-големи валежни количества дъжд се измерват на места в Централна и Северна Гърция, където само за няколко дни се очаква да паднат валежи, колкото за половин година.

За щастие, тези огромни потоци, изсипващи се от небето, ще си останат там. При нас ще усетим само малка част от това лошо време, каза синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

През следващите дни циклонът бавно ще се премества на изток към Егейско море, но силата му ще отслабва. В петък и събота над страната ще е облачно. С прекъсвания ще вали дъжд, като на повече места и по-обилни ще са валежите в събота. Очакваните валежи за петък и събота са между 5 и 20 литра на квадратен метър, но на места в Южна България са възможни от 20 до 50 литра на квадратен метър. Тези валежи не би трябвало да доведат до екстремни ситуации, каза още метеорологът.

Температурите и в петък, и в събота ще са с обичайните стойности за дните около средата на месеца - между 6 и 13 градуса.

В неделя валежите

временно ще спрат

и облаците ще се разкъсат, но в нощта срещу понеделник от северозапад ще започнат нови превалявания. В понеделник ще е ветровито, температурите ще се понижават и дъждът по високите западни полета, в Предбалкана и на места в Североизточна България ще премине в сняг.

Към този момент не може да се направи точна преценка за количеството на валежа, затова не може да се каже дали в равнинната част на страната ще се образува снежна покривка и с каква дебелина, но

застудяването

е сигурно

и ще продължи през повечето дни от следващата седмица, обясни още метеорологът. Той посъветва шофьорите да са подготвени за истински зимни условия, особено тези, които ще преминават през планинските проходи. Там ще има обилни снеговалежи, виелици и навявания.

Във вторник и сряда ще остане ветровито, студено, с дневни температури между 2 и 7 градуса и нощни под 0. Облачността ще е разкъсана. Около планините ще прехвърча сняг, но ще има и слънчеви часове.

В четвъртък и петък нощните температури твърдо вече ще са минусови, на места и под -5 градуса, но през деня ще започне бавно затопляне.

През последните дни на месеца, както и през първите дни на декември, вероятността за мъгли нараства. В температурно отношение времето ще е късно есенно с минуси сутрин и по-приятно време следобед, обеща Симеон Матев.