Извършването на зимната резитба може да започне непосредствено след листопада и да продължи до средата на месец март, докато овощните дървета все още са в принудителен покой.

Желателно е да се започне с резитба на по-старите плододаващи овошки, а след това да се премине към по-младите.

С цел избягване на риск от измръзване при рязко застудяване, най-рано се режат по-студоустойчивите видове - ябълка, круша и слива, а след това по-топлолюбивите - праскова, кайсия, череша и вишня. Прасковите може да се режат и на два етапа - преди настъпването на по-трайно застудяване и след това към средата на март.

В такъв случай, при резитбата, направена късно наесен, трябва да се оставят повече плодни клончета за резерв при евентуално измръзване.

Правило: в края на зимата се извършва преглед и се отчита степента на повредени от студовете плодни пъпки.

След това се извършва и втората резитба с цел осигуряване на оптимално натоварване на дърветата с плодове.

В райони с много ниски зимни температури резитбата трябва да се прави в края на зимата и началото на пролетта след преминаване на големите студове.

В южните райони, където зимата е по-мека и няма опасност от екстремно ниски температури, извършването на резитбата може да започне още през есента след листопада и да завърши преди началото на вегетацията през пролетта.