Добрият мениджмънт на д-р Бойка Георгиева гарантира високи добиви на шафранов минзухар с доказани качества от лицензирани световни лаборатории

Жени Владинова

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Д-р Бойка Георгиева е хуманен лекар с магистратура и две специалности. Има интензивен стаж като клиницист 15 г., след който работи 20 и повече години във фармацевтичната индустрия. А последните 10 г. са свързани със създаването и изпитването на нови медикаменти в научноизследователска фирма в Кембридж, Великобритания. Изучаването на нови субстанции и лекарствени растения са част от работата ѝ. Както е известно, съвременната фармацевтика в исторически план води началото си от използването и изучаването на лекарствени растения и билки.

Така д-р Георгиева се “запознава” с растението Crocus Sativus с популярното название шафран. То провокира интереса й да продължи да го изучава. И когато открива, че в България имаме естествени, прекрасни условия като терени и климат за отглеждане на екзотичното растение, въодушевлението й е голямо. А защото в свободното си време е и любител-градинар, д-р Георгиева пробва с отглеждането му у нас и продължава стъпка по стъпка да разгадава изискванията на шафрана. Единствената ѝ цел е да разбере как да му помогне да се приспособи максимално добре в български условия. Опитът ѝ като професионалист, работил цял живот с научна литература, ѝ позволява да знае къде да търси достоверна научна информация и, както тя самата казва, “къде да погледне и какво да прочете”. И д-р Георгиева без колебание стартира бизнес с отглеждането и производството на шафран в България.

l l l

Преди 4-5 години д-р Бойка Георгиева решава да направи малък тест - малко място около София, където засажда шафранови луковици. И ето че резултатът е повече от успешен. Като всеки сериозен мениджър, веднага си задава въпроса каква да бъде следващата стъпка. Как да се увеличи производството, как да се открие добър пазар, как да се създадат нови продукти.

По това време интересът към шафрана у нас расте и д-р Георгиева се сблъсква със сериозен проблем: хората, желаещи да отглеждат шафран, са много. Но за съжаление изобщо не знаят какво да правят. Те тръгват да произвеждат и да правят бизнес без никаква предварителна информация, абсолютно неподготвени. Така идва идеята ѝ земеделските производители и частните лица, с които ще работи и ще си партнира, да бъдат обучавани с разяснителни семинари организирани и водени от нея.

Тук е мястото да споменем и големия проблем в сектора - осигуряването на качествени луковици на шафранов минзухар в България. Защото много държави във и извън Европа, които го отглеждат успешно, не разрешават износа им. Разбира се, в интернет има много обяви за продажба на луковици, но всеки, който е решил по този начин да си ги осигури, трябва много да внимава, предупреждава д-р Георгиева. Простата логика обяснява защо: ако в интернет се предлага продукт, който официално е забранен за продаване извън съответната държава, веднага поставя под съмнение качеството му. От друга страна, като видиш, че някой ти предлага нещо от страна, в която практически е невъзможно да се произведат такива големи количества луковици, веднага би трябвало да се усъмниш в качеството им. И при това на много ниска цена, което е абсурдно за този бранш. Защото качествените шафранови луковици не са много евтини!

За да елиминира този проблем, д-р Георгиева намира партньор - фермер от територия, подобна на българската - като климат, като терен и всички останали важни изисквания. А те са планински и полупланински терени с неутрална почва. Не е необходимо да бъдат чернозем. Единственото важно условие за почвата е тя да бъде рохкава и, разбира се, добре обработена. Добре е да има и пясък в нея, защото растението прави три вида корени, които са много нежни и трябва да има пространство, за да проникнат. У нас има и много райони с каменисто-глинени почви, но това не е проблем. Добрата новина е, че тези почви също са подходящи - само трябва да бъдат поддържани и аерирани. Д-р Георгиева държи да обясни на всички желаещи да се захванат с отглеждането на шафран, че допускат грешка, като взимат евтини луковици и ги садят, без да поддържат терените. Разбира се, луковиците поникват и цъфтят, но не дават очаквания резултат. Причината за неуспеха в посочената ситуация единствено е незнанието. Друга важна особеност е, че шафранът не изисква поливане

А ние имаме толкова райони със земеделска земя, в които водата не е достатъчна. Остатъчната влага обаче в България средногодишно е напълно достатъчна за шафрановия минзухар, обяснява д-р Георгиева и допълва, че много хора не могат да повярват, че не им е нужен източник на вода. Разбира се, докато не пробват и сами не се убедят. Истината е, че шафрановият минзухар има нужда от вода само два пъти в годината - пролет и есен, преди да цъфти, но водата в почвата му е предостатъчна.

Как се стартира производство

Всеки желаещ да партнира с д-р Георгиева първо трябва да си избере терен и да посочи къде е. Екипът на д-р Георгиева определя дали е подходящ, или не. Ето и полезна предварителна информация:

Шафран може да се отглежда до 1400 метра надморска височина. Идеалният вариант е от 300 м надморска височина и нагоре. Но у нас и под 300 метра на много места има добър резултат, пояснява д-р Георгиева. Има много райони с микроклиматични характеристики, които също позволяват добро развитие. Ние имаме т.нар. високи полета, но имаме и места като Добруджа - значително по-ниски и равни като тепсия. Но човек трябва да чете и да се интересува, напомня отново д-р Георгиева. Пример: там, където през зимата вятърът отвява снега, може да настъпи измръзване на шафрана. Но там, където има навявания - се прибира много добра реколта. Ето такива наглед дребни подробности, на които повечето хора не обръщат внимание, са много важни, споделя д-р Георгиева.

Какви пари са необходими за засаждане на 1 дка

Според д-р Георгиева това е разумен избор за семеен бизнес. За засаждане на 1 дка са необходими 20 хил. лв. за купуване на висококачествени луковици. Следващата стъпка е много важна, защото производителят прави договор за гарантирано изкупуване на продукцията му

И сега идва ред на поясненията за развитието на самата култура. Хората не знаят и затова трябва да научат, че шафрановата луковица е с многогодишно растение, но с едногодишен биологичен цикъл, напомня д-р Георгиева. В нулевата година луковиците започват да цъфтят и дават съвсем малко продукция. За да няма недоразумения, д-р Георгиева прави анализ на това, което изкарва от своите ниви. И той показва, че на 3-ата година инвестицията се е изплатила и хората си връщат първоначалния разход.

Затова тя смята за коректно всичко това да се обяснява на партньорите. Но има и една приятна изненада за тях: всички ще разполагат с допълнително родените луковици, а те са стотици. Всяка година на корен се появяват детка след детка и на 5-ата - 6-ата година, когато се изоре отново за разреждане и подмладяване на нивата, вече производителят има стотици висококачествени млади луковици за собствено засаждане. Тогава вече може без допълнителни разходи да увеличи и площите. Работейки по тази схема, реално едно семейство може да реализира до 2-3 хил. лв. месечен доход след време.

Има много голям интерес към семинарите, които организира и води д-р Бойка Георгиева. Обикновено те се провеждат след Нова година, защото до края на ноември се бере шафранът, обработва се земята и хората имат много въпроси, които искат да доизяснят.
Има много голям интерес към семинарите, които организира и води д-р Бойка Георгиева. Обикновено те се провеждат след Нова година, защото до края на ноември се бере шафранът, обработва се земята и хората имат много въпроси, които искат да доизяснят.
Преди 10-ина години в Европейския съюз започва да се субсидира отглеждането на шафран, за да се развие този сектор в европейското земеделие. От европарите единствено се възползват Испания, Италия и Гърция, в които е концентрирано производството на шафранов минзухар в Европа.
Преди 10-ина години в Европейския съюз започва да се субсидира отглеждането на шафран, за да се развие този сектор в европейското земеделие. От европарите единствено се възползват Испания, Италия и Гърция, в които е концентрирано производството на шафранов минзухар в Европа.
Сега се прибира реколтата от шафран
Сега се прибира реколтата от шафран
Цветът съдържа 3 елемента - венчелистчета, тичинки и близалца (стигми). Близалцата е истинският шафран, откъдето идва и името на шафрана червеното злато. Разбира се, и заради това, че цената му е много висока. Висококачествените луковици у нас развиват и по 5 близалца, а не по 3, каквото е и най-масовото производство.
Цветът съдържа 3 елемента - венчелистчета, тичинки и близалца (стигми). Близалцата е истинският шафран, откъдето идва и името на шафрана червеното злато. Разбира се, и заради това, че цената му е много висока. Висококачествените луковици у нас развиват и по 5 близалца, а не по 3, каквото е и най-масовото производство.
В далечното минало шафранът е бил използван единствено и само като лекарство. Впоследствие, откривайки хубавия аромат, екзотичния вкус, тази уникалност, която придава добавката му към различни козметични препарати или храни, го прави изключително ценен и търсен. И в държавите, където климатът е добър, имат силна традиция в отглеждането му, а те са по Северното Средиземноморие. И това го доказват още гръцките легенди.
В далечното минало шафранът е бил използван единствено и само като лекарство. Впоследствие, откривайки хубавия аромат, екзотичния вкус, тази уникалност, която придава добавката му към различни козметични препарати или храни, го прави изключително ценен и търсен. И в държавите, където климатът е добър, имат силна традиция в отглеждането му, а те са по Северното Средиземноморие. И това го доказват още гръцките легенди.