Българската асоциация на консултантите по европейски програми /БАКЕП/ изпрати до Министерство на земеделието и фонд "Земеделие" становище и предложения, свързани с получените материали за заседание на комитета по наблюдение на 25 октомври. В него се правят редица препоръки, които имат основание и показват тревожност. 

В изпратената индикативна годишна работна програма за 2018 г. липсват приеми по подмерки 8.3., 8.4., 8.6. А същевременно към момента са в процес на подготовка наредбите за прилагането им и още не е ясно дали ще се осъществят в рамките на 2017 г. Ако това не стане тази година, то се предлага да бъдат включени поне за догодина и обсъдени на комитета до края на 2017 г.

В графика за 2018 г. липсва и прием по подмярка 7.2., казват от БАКЕП. А в публикувания на сайта на фонд "Земеделие" график за прием за 2017 г. такъв прием също не е предвиден. Същевременно на планираното заседание на комитета на 25 октомври 2017 се предвижда разглеждане на критерии за подбор по подмярка 7.2. във връзка с втори прием.

По този повод консултантите предлагат да се елиминира разминаването като приемът на заявления по подмярката бъде включен писмено в приемите до края на 2017 или 2018 г. и с конкретно посочване на дейностите, които ще бъдат финансирани. Това е наложително заради значителния период за планиране и подготовка на инвестиционни проекти от страна на бенефициентите по мярката, т.е. общините.

По подмярка 6.4. в графика за 2018 г. на първо място като допустима дейност е посочено "Развитие на туризъм".

Това според БАКЕП абсолютно ще заблуди публиката и ще създаде необосновани очаквания в бенефициентите, че инвестициите в туризма ще са прироритетни, въпреки нагласата на управляващия орган в МЗХГ такива дейности да са допустими, но да нямат реален шанс за класиране. Препоръката е развитието на туризъм като допустима дейност да не се посочва изрично в графика.

Асоциацията още апелира при планирането и обявяването на приеми на заявления за подпомагане да се спазват стриктно всички изисквания на ПМС 162/05.07.2016 за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите за периода 2014-2020 г.

В това число и минималните срокове за подаване на заявления – 90 дни за инфраструктурни проекти, или 120 дни, когато съответната процедура не е била включена в индикативната годишна работна програма. Настояват за извършване на оценка и класиране на заявленията за подпомагане в тримесечен срок и др.