Серия от протести обещаха добруджански жители и земеделски производители срещу инвестиционното намерение за проучвания и добив на природен газ в Добруджа.

Пред в."Български фермер" земеделски производители от село Спасово, които днес участваха в първия протест, заявиха, че се притесняват от това какво ще се случи с единствения водоизточник на Добруджа и че има риск от замърсяване на най-плодородната почва в България.

В защита на земята, водата и хората на Добруджа са и от Нациналната асоциация на зърнопроизводителите.

От там ни казаха, че още на 13 октомври са разпространили своята позиция, в която изказват несъгласие с инвеститорските намерения, защото смятат, че водоносният хоризонт, познат като Малм-Валанж, разпростиращ се почти по цялата територия на Североизточна България, ще бъде изложен на риск.

Според асоциацията също така е подценена и омаловажена съществуващата опасност от редуциране и изчерпване на водните ресурси.

Зърнопроизводителите напомнят, че в Добруджа се намират най-плодородните и обработваеми земи в страната и основният поминък на местното население е земеделието, а на това не бива да се посяга, защото утре няма да има кой да ни произвежда хляба.

Инициативният комитет съобщи с писмо до медиите, че за в следващите дни обществени обсъждания ще има в селата Спасово, Люляково и Кардам, а финалното обсъждане ще бъде на 28 октомври от 10 ч. в Генерал Тошево в сградата на общинска администрация.