На 25 октомври ще се проведе второто заседание на Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Една от темите, които ще се обсъждат, е наредбата за мярка 9 от програмата за групите и организациите на производителите, която се очаква от много земеделски производители и браншове, заяви зам.-министър Лозана Василева преди дни.

Мярка 9 важи за учредяване на групи и организации на производителите, които обаче отговарят на определението "малки и средни производители" и са официално признати до края на 2020 г. въз основа на бизнес план.

Създаването им е с цел адаптиране към пазарните изисквания на продукцията и производството на членовете. Те могат съвместно да пускат стоки на пазара, включително да правят подготовка за продажби, централизация на продажбите и доставки за купувачи на едро.

За да бъде допустима за признаване и подкрепа група или организация на производители, трябва да отговаря на редица условия. Фонд "Земеделие" ще извършва проверки на правата им на глас и дяловете, на свързаността между членовете и др. проверки на самоличността на физическите и юридическите лица, притежаващи дялове на членовете на групата или организацията.