От всички ягодоплодни видове ягодите имат най-голямо икономическо значение. Това се дължи на високата им приспособимост, високите добиви, възможността за преработка на плодовете и бързата възвръщаемост на капиталовложенията.

При добри грижи за насажденията се получават добиви около и над 1000-1500 кг/дка, а при отглеждане с черен полиетилен и капково напояване – над 2500-3000 кг/ дка.

Оптималната температура за развитието на растенията е в границите от 18 до 24 градуса. Планинските и полупланинските райони на страната са подходящи за ягодови насаждения в това отношение.

Две са основните технологии за отглеждане на ягоди за плодове - чрез мулчиране на почвата със слама и чрез мулчиране с черно полиетиленово фолио.

При мулчиране със слама засаждането е редово с разстояние между редовете 80 см и 25 см вътрередово между растенията. Сламата се разстила при оформяне, наедряване и узряване на плодовете, а целта е да няма допир между почвата и плода, както и да се запази влагата в почвата. Създадено по този начин насаждението изисква повече ръчен труд.

Когато се създава насаждение с черно полиетиленово фолио ръчната работа се свежда до бране и плевене на отворите за растенията.

При засаждането на ягоди е важно да се подберат няколко сорта - 3-4 основни и няколко допълнителни.

Още за отглеждането на ягоди и за нови сортове на българския пазар, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 19 октомври.