* Има нужда от повече фосфор и калий

Коледната звезда е капризно растение. Има много характерни изисквания не само към светлината, но и към топлината, влагата в почвата и въздушната влажност, да не говорим за торовите норми.

Ярката, но не пряка слънчева светлина е подходяща за нормален растеж и развитие. Тоест постоянното място на коледната звезда е на добре осветен прозорец, през който е допустимо да преминават слънчеви лъчи единствено рано сутрин.

През активния период почвената влага трябва да се поддържа в оптимални граници. Засъхването на горния слой почва е сигнал за поливка. Ако растението се засуши, ще окапят първо долните листа. Ако пък се преполее ще повехне цялото растение и няма връщане назад, затова внимавайте.

Водата трябва да е със стайна температура. Към нея могат да се добавят торове в по-ниски дози, но по-често. Най-подходящите торове през периода на активен растеж са с повече азот, а когато започне процесът на оцветяване те се заменят с такива, които имат по-високо съдържание на фосфор и калии. Когато се обагри коледната звезда, прекратете подхранването.

Влажността на въздуха в помещенията през зимните месеци доста често е под 40%, което е сравнително малко за всички екзотични растения, не само за коледната звезда. В следствие на ниската въздушна влажност се получават пригори по върховете на листата, а изпарението от тях е много по-интензивно.

Решенията са няколко:

* поставяне на съдове с вода около цветята;

* опръскване с финни капчици вода, които не трябва да се задържат дълго време по листната повърхност;

* уред, който измерва влажността и оросява растенията, когато нивата паднат под минимума.

Много ефектен и полезен вариант е поставянето на цветни камъчета в подложките на саксиите. Вода се налива колкото да ги облее, но без да има допир с дъното на саксията.