* Строгият режим трае около 8 седмици

Съхранената през топлите месеци коледна звезда е развила нови разклонения и листа, но те са зелени. За постигането на оцветени прилистници е важна дължината на деня. Коледната звезда е растение на късия ден. Цветовете се появяват при условие на поне 12-14 часа тъмнина, а някои производители и селекционери препоръчват дори 16 часа.

В течение на около 8 седмици коледната звезда и отглеждането й трябва да спазват строг режим. През този период постепенно трябва да увеличим тъмната част на денонощието до 14-16 часа, а когато зацъфти да прекратим операцията по оцветяването.

Още в ранния октомври трябва да започнем със затъмняването. Варианти има много - цветето да се покрие с кутия, да се увие с тъмен найлон или да се мести в друго помещение, например в килер. Вечер около 18-19 часа покриваме растението, така, че да не се допуска никаква светлина при него.

Сутрин в 7-8 часа откриваме и поставяме растението така, че да може да улови ранните слънчеви лъчи, но през по-голямата част от деня да е засенчено. Тази процедура се повтаря всчка вечер и всяка сутрин без изключение, докато се получи оцветяването. На втората седмица ще забележите промяната.

Внимавайте много! Не забравяйте да покриете или откриете, защото може не само да претърпите провал с оцветяването, но и да загубите растението безвъзвратно. Не са малко случайте на забравено растение в шкафа, но не са малко и успешните. Успеете ли да оцветите коледната звезда, тя ще ви радва с багрите си не само по празниците, а в продължение на минимум 3 месеца. Всеки успял трябва да се гордее със себе си.