Малкото кученце немска овчарка расте интензивно първите 4 месеца. Именно в този период палето става по-тежко и по-голямо.

Едномесечните немски овчарки от едно кучило си приличат

Това затруднява определянето на индивидуални качества, затова е по-добре да си изберете по-голямо кученце.

На двумесечна възраст растат ушите, опашката и лапите

Теглото на кученцето в сравнение с първия месец практически се удвоява. Кученцето изглежда несъразмерно: лапите му са непропорционално големи, а опашката му пораства толкова бързо, че буквално се влачи по земята.

Тримесечното кученце

След първите ваксинации кученцата обикновено са под карантина и не излизат от къщи. Но палето трябва да изразходва енергията си и затова опитва на вкус каквото му попадне пред очите и е склонно към големи поразии. Разходките и правилното възпитание впоследствие ще намалят интереса към унищожаване на мебели.

Не се препоръчва къпането на кученце, преди то да е навършило 3 месеца. Дотогава козината му само се обтрива с влажна или суха кърпа. Тримесечното кученце се къпе със специален шампоан с топла вода.

Най-често именно на тримесечна възраст се изправят ушите на немската овчарка, но срокът може да варира от 5 седмици до 4 месеца. Отначало ушите порастват, а след това се изправят. Понякога може леко да се изкривяват настрани. На

четиримесечна възраст

немската овчарка линее за първи път. Тогава порастват и зъбите, които не се променят цял живот.