От 1 януари 2018 г. правилата за използване на биофуражи в европейските свинеферми и птицеферми може да претърпят сериозни промени, съобщава Feed Navigator, като се позовава на прес релийз на Еврокомисията.
Към днешна дата до 5% от комбинираните фуражи, използвани в европейските ферми като биологични, могат да съдържат неорганични компоненти. Този подход позволява да се решат редица проблеми, с които се сблъскват фермерите, както и да оптимизират производствените си разходи.
Новите правила ще забранят тази практика, в резултат на което от следващата година органичните комбинирани фуражи трябва да съдържат 100 процента биосъставки.
Но Еврокомисията разполага с време да отложи въвеждането на подобни мерки, тъй като някои държави ги смятат за ненавременни. В частност Великобритания защитава продължаването на действащите стандарти. Английски специалисти смятат, че в днешните условия увеличаването на съдържанието на органични компоненти в биофуражите ще повлече след себе си както влошаване на статуса на свинете и птиците, така и на ефективността на производството.