Технологията позволява да се получат сочни и ароматни домати, даже и през зимния период

Алма Давидова

Хидропонната ферма MightyVine се намира в САЩ в щата Илинойс и цяла година доставя домати за Чикаго и околностите.

Доматите от този тип ферми по нищо не се различават от отгледаните по обичайния начин. Но за тяхното производство отива по-малко вода и няма необходимост от почва.

През зимата доматите са безвкусни и често например хората, купувайки бургери, просто изхвърлят парченцето домат, за да не разваля вкуса на сандвича. Създателят на MightyVine Хари Лазарски не един път е забелязвал подобни ситуации.

Той се занимавал с доставки на продукти и веднъж посетил оранжерията на холандската компания Royal Pride Holland, в която използвали хидропоника. Технологията позволявала да се получат сочни и ароматни домати, даже и през зимния период

Лазарски се заинтересувал от подходите и заел от холандците технологията на хидропонната ферма. Сумата инвестирана в строителството е $11 млн.

Оранжерията MightyVine заема площ от 6 хектара и е разположена в град Рошел.

Ежеседмично от тази ферма се събират 54,5 тона домати. Този режим на производство се запазва през цялата година и доматите успяват навреме да узреят - това е рядкост за обикновените оранжерии.

Разходите на вода на тази оранжерия е десет пъти по-малко, отколкото в другите такива ферми.

Има възможност да се събира и използва дъждовна вода. Предприятието работи само в района Голямо Чикаго , затова въглеродните следи са ниски.

Хидропонната система разходва само 10% вода от тази необходима за обичайните ферми. А конструкцията на оранжериите позволява да се използва дъждовна вода

Освен това, фермата произвежда по-малко CO2, тъй като пласира своята продукция само на територията на Голямо Чикаго.

Главният недостатък на такъв тип ферми е, че производството на домати е сложно да се автоматизира. За разлика от салатите, за отглеждането на домати е необходимо постоянното участие на персонала. "Докато не изобретят робот, който да определи какви листа и колко често да се режат, отглеждането на доматите ще е невъзможно без участието на хората", отбелязва Хари Лазарски.

Доматите, произведени в такива ферми струват скъпо $7,5-9 за кг. Затова ги поръчват предимно от местните ресторанти и елитни супермаркети.

Вертикалните ферми придобиват все по-голяма популярност. Те имат редица преимущества: не вредят на околната среда, използват по-малко място и икономично използват ресурсите.

Неотдавна например американският стартъп Bowery привлече $20 млн за строителство на вертикална ферма на бъдещето.

По материали на hightech