Във високите полета не се изключва вероятността да се образуват слани

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Сухото и горещо време в края на лятото, с максимални температури от порядъка на 34-36 градуса, доведе до задълбочаване на формиралото се засушаване в голяма част от полските райони.

На много места в страната условията са неблагоприятни за дълбока оран и предсеитбени обработки на площите предвидени за засяване с есенни култури. Поради тази причина в много райони са пропуснати оптималните агротехнически срокове, до края на второто десетдневие на септември, при сеитбата на зимната рапица.

В началото на третото десетдневие на месеца се очаква съществено понижение на температурите, лабилизиране на времето и промяна в агрометеорологичните условия. След задълбочилото се засушаване, през следващия период се прогнозират валежи и подобрение на условията за сезонните почвообработки.

През периода голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, при ориза и памука - масово узряване. Част от есенните сортове ябълки - Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Канадска ренета и др. ще встъпят в беритбена зрелост, а средноранните червени винени сортове лози (Каберне совиньон, Рубин, Руен, Сира и др.) - в технологична зрелост. През периода във високите полета не се изключва вероятността за образуване на слани, което изисква по-експедитивно прибиране на зеленчуковите култури подлежащи на осланяване.

Прогнозираното сравнително хладно и влажно време през първата половина от периода в част от полските райони ще създава условия за късни зарази с патогени по неприбраната плодова, гроздова и зеленчукова реколта - късно кафяво гниене по плодовете на овошките, сиво гниене по гроздето, мана по късното главесто зеле и др.

По-подходящи условия за работа на полето за освобождаване на площите от късните окопни култури ще има в края на периода.

Третото десетдневие на септември е подходящ срок за засаждане на нови ягодови насаждения. Най-често се прилаганата схема е редовата - при междуредово разстояние 50-60 см и 15-20 см между растенията в реда.

Използването на здрав посадъчен материал е от изключително важно значение. Редица болести и неприятели по ягодата (бели и червени листни петна, коренови хоботници, ягодова нематода, ягодов акар, вирусни болести и др.) се пренасят чрез разсада. При засаждането растежният връх на растенията трябва да остане над почвената повърхност. Първата поливка е след засаждането растенията, а втората - след 7-10 дни.