Изтичат оптималните срокове за сеитба на рапица

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над климатичните норми.

През второто десетдневие на септември голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си.

При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна зрелост. През периода оризът ще започна да зрее. Фазата ще протича и при памука и фъстъците.

През следващия период съществени валежи не се прогнозират.

На много места в полските райони задълбочилото се засушаване в края на лятото ще възпрепятства дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенни култури.

Поради това се очаква закъснение при сеитбата на зимната рапица.

В края на второто десетдневие на септември изтичат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата.

По-добри условия за провеждане на сезонните почвообработки ще има на отделни места в Централна и Североизточна България - там през първото десетдневие на септември паднаха валежи от порядъка на 25-30 л/кв.м (Ловеч - 25 л/кв.м, Русе - 34 л/кв.м) и подобриха водно-физичното състояние на почвата в орния слой.

До края на второто и началото на третото десетдневие критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Очаква се относително сухо време, което ще осигури възможност за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта.

От средата на септември започва беритбата на по-късните сортове ябълки и круши.

За ограничаване на късните зарази от струпясване, което се развива по време на съхранение, 15-20 дни преди беритбата се препоръчва третиране с подходящ фунгицид: Флинт Макс ВГ-0,02%(14 дни), Санкоцеб 80 ВП - 0,3%(28 дни), Скор 250 ЕК-0,02% (30 дни) и др.

Фунгицидът Геокс ВГ - 0,03% (карантинен срок 3 дни) се препоръчва срещу патогените, причиняващи гниене на плодовете.