Малиновата стъблена муха е дребно (до 7 мм в дължина) насекомо, кафеникаво-сиво на цвят и с прозрачни крила.

Неприятелят нанася повреди по малините и къпините през май (в зависимост от температурата през периода), когато нарастват летораслите.

Какво трябва да знаете:

Женската снася яйца в пазвата на младите филизи.

С развитието на ларвите се достига до некроза на тъканите над мястото на снасяне на яйцето.

Ларвите изгризват стъблото и се преместват в долната част на летораслите.

Стъблата почерняват и изсъхват. Около входа в стъблото се образува синкаво петно. Ларвите мигрират към основата на стъблото, където презимуват.

През пролетта, когато температурата на почвата достигне 13-15 градуса, на повърхността се появяват и излитат малиновите мухи. Цикълът се повтаря.

Често отслабването и повредите на издънките подвеждат градинарите, които го приемат за изолиран случай на заболяване или нараняване.

Много важно е да се изрежат и изгорят горните части на летораслите под мястото на снасяне на яйцата, за да не се позволи на ларвите да проникнат навътре в стъблото и там да презимуват. Това обаче трябва да се направи преди момента на излюпване на ларвите.

Какви са мерките за борба с неприятеля?

Борбата с малиновата муха е най-добре да започне още през есента. За целта проредете храстите и прекопайте около тях и между редовете. Така няма да дадете възможност на ларвите да презимуват. Малините се изрязват и растителните остатъци се изгарят.

Почти 100% гаранция дава всекидневния преглед на храстите и орязване на слабите стъбла на няколко сантиметра под мястото, от където е започнало повяхване. Тази мярка не позволява на ларвата да отиде далеч и ще спасите растението.

Допълнително може да се използва разтвор на сода бикарбонат (2 супени лъжици на 10 литра вода) за пръскане на растенията 1 път през пролетта по време на образуването на завръзите на плодовете. 

ЛЮБОПИТНО

Отглеждането на малини е широко разпространено в Англия. Там се култивират много жълти малини.

Миналата година известната британска търговска верига Tesco обяви, че в продажба пускат нов сорт жълтоплодни малини Champagne.

Всеки потребител може да купи от златните плодове и да се наслади на вкуса им. За кошница с 125 грама от кехлибарени зърна, трябва да се платят 1,5 евро. При предварителната дегустация, проведена за проучване на пазара, потребителите казват, че жълтите плодове са с по-фин вкус от този на червените, като в тях има нещо ново и вълнуващо. Определят вкуса им като - нещо средно между круша и грозде.

Жълтите плодове са най-новият хит

Те са много по-сладки от червените

В днешни дни жълтоплодните малини привличат все повече интереса на стопаните. Биохимичният състав на плодовете има някои особености. В сравнение с червените и черни малини в жълти плодове се съдържат много повече захари и много по-малко органични киселини, а широко разпространените при растенията антоцианини - се съдържат много малко. Това малко количество антоцианин е причина плодовете да не предизвикват алергии и ги прави особено полезни за хора с алергии, бременни жени и деца.

Малините са ценен диетичен продукт. Плодовете на жълтите малини са по-сладки от другите сортове, а също така са по-богати на фолиева киселина и витамин В9, който играе важна роля в процесите на образуване на кръвта и и синтеза на важни съединения.

Не са взискателни

Жълтите малини са по-непретенциозни от червените видове.

Те са по-студоустойчиви, устойчиви са на заболявания, по-малко взискателни са към почвата.

В същото време, както всички малини, те не понасят заблатени мочурливи места, както и високи сухи места.

Може да се развиват на различни почви, но при условие, че за тях се полагат добри грижи и добро подхранване с органични торове.

Те се нуждаят от редовно поливане, особено по време на формиране на плода.

Известни сортове

AMBER

среднокъсен сорт, който е създаден в САЩ преди повече от 30 години. При добри грижи реколтата от храст може да достигне 3 кг. Към неприятели и болести е устойчив, колкото и най-добрите сортове.

Храстът е мощен, прибран, расте на височина и може да достигне на височина до 2,5 метра. Плодовото клонче е в състояние да даде до 16 големи плода (3-4 г) в наситено жълто-оранжев цвят.

Благодарение на цвета сортът получава и името си - в превод от английски Амбър означава кехлибар. Плодовото месо е плътно, ароматно и сладко, с десертен вкус.

ЖЪЛТ ГИГАНТ

средноранен сорт. Изисква прегъване и защита през зимата. С добри грижи реколтата може да достигне до 8 кг плодове на храст. Сортът има висока устойчивост на болести и вредители.

Храстът е мощен, с добро разклоняване, през есента дава и втора реколта. Големите плодове (4-6 грама) са крехки и лесно се смачкват. Месото им е ароматно, с плътен десерт вкус.

СЛАДКА ЖЪЛТА

средноранен сорт, получен през 1990. При добри грижи може да даде до 8 кг плодове на храст. Тя е устойчива на болести и неприятели. За средните географски ширини имат нужда от защита през зимата, а в южните райони - не се налага да се завиват.

Храстът силно се разклонява и в диаметър може да достигне до 1,5 метра. На клонките се оформят до 20 големи плода (3-6 г) с овално-конична форма, жълти и бяло-жълти. Месото е много сладко, с ароматен десертен вкус. Зърната са по-устойчиви на смачкване.

ЖЪЛТА ДЕСЕРТНА

раннозрял сорт, студоустойчив. Ако през зимата се покрие под снега, може да даде реколта с отлични качества и количество. Сортът е доста устойчив на неприятели и заболявания. На клонките се образуват до 12 малки (2 грама) плода. Окраската им варира от бяло до жълто-бяло, след узряване бързо се смачкват. Месото е сочно, ароматно, със сладък вкус. При добри грижи дава по 2 и повече килограма плод от храст.