Как да си приготвите медовина. Медовината е слабо алкохолно питие, приготвяно от мед, вода и различни ароматни подправки.

Разтворете в 10 л мека вода при бъркане 3,6 кг мед, загрейте до кипене и варете 1-2 часа, за да унищожите съдържащите се в меда ензими. Прелейте горещия разтвор в чист закрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако налеете в стъклен съд, ще се спука), чиято вместимост трябва да е приблизително с 3-4 л по-голяма от количеството на приготвения разтвор.

Прибавете кората на 1-2 лимона, 2 г карамфил, 10-12 г канела и накрая 3-4 лъжици пресен мед за подкваса.

Прикрепете към съда ферментационна тапа и оставете разтворът да ферментира при температура 15-20°С. След около 7-8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да я прелеете в стъклени дамаджани. Напълнете ги догоре. Оставете ферментационната тапа на втулката на дамаджаната. След 3-4 месеца прелейте в бутилки готовата медовина.