Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След високите температури в средата на третото десетдневие на юли, с максимални стойности на много места в страната до 37-38 градуса (Видин, Лом, Добрич, Кюстендил, Сандански, Чирпан, Стара Загора, Сливен, Карнобат), в началото на следващия период се очаква съществена промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозират се валежи, понижение на температурите и подобрение на условията за вегетацията на пролетните култури.

Развитието на земеделските култури в края на юли и началото на август ще протича при температури близки до климатичните норми. При ранните хибриди царевица ще се наблюдава преход от млечна към восъчна зрелост и восъчна зрелост при посевите на места в Дунавската равнина и в южните райони на страната. При средноранните хибриди ще преобладава млечна зрелост, а при късните - ще протича изсвиляване и наливане на зърното. При слънчогледа ще се осъществява наливане на семената. В началото на август при част от посевите на места в Южна България ще се наблюдава начало на фаза узряване. През периода полският фасул ще приключи развитието си. При памука ще се осъществява фаза цъфтеж.

Очакваните валежи през първите дни от периода ще възпрепятстват жътвата на пшеницата. Отново се прогнозира вероятност за градушки, риск от полягане на посевите и разпиляване на неприбраната от полето зърнена реколта. Към момента най-високи добиви, над 650кг/дка, са получени в североизточните райони (Силистра). Сравнително ниски, под 400-420 кг/дка, са добивите отчетени в агростанциите на места в Южна България (агростанците: Пазарджик - 410кг/дка, Сливен - 380кг/дка, Карнобат - 384кг/дка).

Валежите и по-ниските температури в началото на периода се очаква да повишат степента на зарази от мани по зеленчуковите култури. При първа възможност се препоръчва профилактично третиране срещу картофената мана по доматите. За профилактика се използват контактни фунгициди: шампион ВП - 0,15%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, дитан М-45 - 0,2%, дитан ДГ - 0,2%, полирам ДФ- 0,2%, санкоцеб 80 ВП - 0,2% и др. При поява на първите признаци на болестта трябва да се използват фунгициди с локално-системно и системно действие - акробат плюс ВГ - 0,2%, верита ВГ - 0,15%, винкер ВГ - 0,2%, куадрис 25 СК -0,075%, ридомил голд МЦ 68ВГ - 0,25%, икуейшън про - 0,04%, ревус 250 СК - 0,05% , свинкс Екстра - 0,18% и др.