По принцип причините за безплодието се намират в особеностите на самия вид, т.е. те са заложени генетично. Какво трябва да се има предвид, ако това се случи?

Знайте, че на едно и също растение се образуват и мъжки, и женски цветове. Има обаче нови хибридни сортове, които са само с женски цветове. Има и такива, които са с хермафродитни цветове. Ако растенията цъфтят, но не образуват плодове - има проблем.

По-важни причини за безплодието
Има няколко причини, провокиращи образуването на мъжки (безплодни) цветове при краставиците. Ето и по-важните от тях:

* Една от причините е, ако се вземат семена от хибриди след първо поколение (F1). Това означава, че като си купувате семена, на които след името на сорта пише F1, от тях не трябва да събирате семена за следващата година.

* Неблагоприятните условия, при които се отглеждат растенията - топлина, светлина, хранителни вещества, поливки и др., също са причина за цъфтеж без плодове.

* Друга причина при отглеждане на краставици на открито, чиито сортове обикновено са със смесен тип цветове - мъжки и женски или хермафродитни, е липсата на опрашители - пчели и други насекоми. Това може да се получи при продължително студено и влажно време, когато насекомите не летят, а също и когато за борба с вредните насекоми – въшки, цикади и др. се използват силно отровни инсектициди, които унищожават и полезните насекоми.

* И не на последно място – необходимостта от резитба при краставиците. Тъй като те спадат към семейството на тиквовите култури, които залагат повече женски цветове на разклонения от 2 и 3 разред. Според особеностите на сорта, за което трябва да се информирате при закупуване на семената, е възможно да се прави т. нар. резитба на краставиците, за да образуват разклонения.