Първата храна на новороденото теле е майчината коластра. Защо това е задължително и защо е ценна коластрата?
Коластрата се секретира в млечната жлеза на кравата след раждането  и съдържа много белтъчини и в частност на имуноглобулини (антитела). Имуноглобулинът е имуноглобулинен белтък, който участва във формирането на имунитета.
Коластрата на кравата съдържа следните имуноглобулини:
- IgG - унищожава микроорганизмите, попаднали в кръвта на животното;
- IgA - защитава мембраните, покриващи много органи и особено чревния тракт от инфекции и предпазва навлизане на антигени в кръвта;
- IgM - аналогичен е на IgG.
Кръвта на новородените телета не съдържа антитела. Но ако телето се даде висококачествена коластра, антителата ще преминат през червата му за по-нататъшна борба с различни инфекции, като по този начин се повишава имунитетът на животното.
Важно е фермерите да знаят, че имунитетът на телето не се предава вътреутробно през плацентата и затова телето трябва да получи колкото се може по-бързо коластра.