Интересен факт при закупуването на зърноприбиращи машини е, че субективните усещания и симпатизирането на определена марка от страна на фермерите имат едва ли не по-голяма роля, отколкото икономическите аспекти

Андреа Файфър, Feiffer Consult

ПО ВЪПРОСА ЗА СЛАМАТА

С мнението че най-добре сламата се разпределя след сламотръсните комбайни е трудно да се спори. Те са способни да разпределят сламата равномерно, и след това работата със сламопресата е много лесна. При това процентът на загуби при сепарирането и разпределянето е много нисък. Този фактор е много важен за животновъдните стопанства, които ценят буквално всяка сламка. Но нелошо разпределят сламата и хибридните модели. При роторните машините равномерното разпределяне зависи от скоростта на подаването на сламата от ротора, а тя зависи от скоростта на въртенето му и от това в каква форма излиза сламата от там. Преди по тази причина при роторните машини понякога възникваха проблеми.

Стигаше се до там, че пролемите със сламата и сепарацията при определени условия бяха едва ли не основните аргументи против използването на аксиално-роторни машини в животновъдните стопанства. Но ситуацията вече се промени. Производителите, внасяйки редица модификации, постигнаха значително подобрение в качеството на разпределянето на сламата и намаляването на загубите при сепарирането. Сега по този пункт роторните машини работят толково добре колкото и хибридните. Но разликата със сламотръсите се вижда добре по това какво се разпределя на полето.

Високата абсорбационна способност на сламата при балирането не носи нищо добро. Такава слама ще съхне дълго.

Но ако трябва да говорим честно, дори и фермерът да има огромна нужда от чиста и суха слама, не бива да се фиксира твърде много върху типа на комбайна. Първостепенната роля все пак си остава на логистиката- добри сламопреси, транспорт и съхранение.

Днес качеството на работата със сламата е по посока на интензивни търсения и внедряване на нови технически решения.

ХИБРИД И РОТОР

Във висшата лига на най-производителните модели зърноприбиращи комбайни, първенството си оспорват трима основни играчи - CLAAS с хиридните си машини, John Deere и CASE IH, предлагащи аксиално-роторни модели.

Хибридната система може да осигури високи резултати дори при работа във влажни условия, изисквайки при това дори по-ниска мощност от аксиално-роторните машини.

Това преимущество доведе до ускорено развитие на хибридните машини. Добивите както на зърното, така и на сламата растат, всичко трябва да премине през комбайна, без при това да се намалява производителността на хектар, а сламата след това трябва или да се отправи във фермата, или да се използва като средство за защита на посевите.

Успехът на аксиално-роторните модели е обусловен от факта, че производителите хвърлиха големи усилия, за да ги адаптират за европейския пазар. Те първоначално са разработени за северноамериканския пазар, където условията са съвсем различни както по отношение на добивите на зърното, така и по количеството на сламата. Пътят на роторите към европейския пазар беше трънлив и съпроводен от многобройни проблеми, тъй като техниката сe оказа в напълно нови за нея условия. След доусъвършенстване тези машини станаха популярни и в Европа.

Това не е странно - тези комбайни започнаха да демонстрират висока производителност на площи с много високи добиви при сухи условия на кампанията, както и не лоши резултати при влажно време. Тъй като овършаването на зърното става по цялата дължина на ротора (а значи по-дълго време), то става в по-щадящ режим в сравнение с камерата.

Поради това тук процентът на повреденото зърно е малко по-нисък, в сравнение със сламотръсните и хибридните машини. По отношение на качеството на зърното тази технология е важна не само в семепроизводителните стопанства, но и при стопанства, където значителна част от площите са засети с царевица. Колко трудно е решението, особено ако изборът е между роторен и хибриден модел, показва постоянната смяна на лидерите в продажбата на нова техника на пазара в Германия. Ако говорим за световните тенденции, то там е добре видно, как нивото на роторните комбайни неотклонно и постоянно расте.

Да вземем например ситуацията в Бразилия. Само до преди 5 години съотношението сламотръси към ротори бе 80:20. Днес ситуацията е точно обратната - 20% сламотръси и 80% ротори. В районите с ниско количество на валежите тази тенденция до голяма степен е обусловена от увеличението на обработваемите площи и прибирането на култури с едри семена, като соя, боб и царевица. В подобни условия роторните машини разкриват напълно своите предимства.

Напълно е възможно, в недалечното бъдеще трудно да се намери производител на зърноприбираща техника, който да няма в своето портфолио роторен модел.