Пазарите остават балансирани, без резки движения за повишение

 

Алма Давидова

Жътвата у нас е в разгара си и прогнозите за цените на реколтата все повече вълнуват всички участници на пазара и най-вече фермерите. Но търговците изчакват - предлагането засега е по-слабо от търсенето.

Цените все още се наместват, а главните фактори, които ги задвижват за момента са капризите на времето и съвсем пресният доклад на Министерство на земеделието на САЩ /USDA/, в който се отбелязва, че засетите площи са повече от предвидените в предишните прогнози.

Това, което отличава тазгодишната реколта у нас, е най-доброто качество за последните десетилетия. То е резултат от инвестициите и труда на зърнопроизводителите и добре избраните от тях сортове,отчете наскоро състоялият се Консултативен съвет по зърното.

Количеството също обещава да е изобилно. По предварителни данни се очаква производството от реколта 2017 г. да доближи 5,5 млн. тона за пшеницата /което повтаря рекорда от миналата година/ и 600 хил. тона за ечемика. Дори и ако се отчитат пораженията от скорошните дъждове и градушки, щетите са засегнали около милион декара, което на фона на около 40 мил. декара обработваема земя е сравнително малко за България, коментират експерти.

Но перспективите за силна реколта в страната ограничават полето за ръст в цените, спрямо миналогодишните, предвиждат тренда анализаторите от Интели Агро.

Какви са ориентирите

Трябва да следим тенденциите в световен аспект и с малки флуктуации да определяме цените и на българските зърнени култури, дава ориентир за предвиждане на цените, Васил Симов главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Според него международните пазари ще бъдат основният фактор, който ще движи цените на българското зърно защото нашият зърнен пазар е доста по-малък от световния и не може да сме определящи, в зависимост от качеството и количеството на произведената продукция...

Целия текст четете в новия брой на в. "Български фермер" от 20-26 юли