Проучване, публикувано в ec.europa.eu/agriculture, показва ново намаление от 2% на поголовието свине за разплод в ЕС (данните са за 2016 г.). Добрата новина е, че заплодените първескини в европейските свинеферми за първи път имат увеличение от 1,4% (след спада от 6% през 2015 г.).
В резултат на по-малкото количество разплони свине се наблюдава негативна тенденция при производството на свинско месо за първото тримесечие на 2017 г. - спад от 1,4%. Това засяга всички основни-страни производителки на свинско месо с изключение на Испания и Холандия.
Негативната тенденция се очаква да продължи през цялата 2017 г., но с по-умерени темпове. Причината за тази прогноза е, че някои свинеферми в ЕС започват да увеличават производството в отговор на по-високите изкупни цени, което води до общо годишно производство от около 23 400 000 т (-0,6% в сравнение с 2016 г.).
Експертите очакват стабилизиране на производството на свинско месо в ЕС през 2018 г.