Държавен фонд "Земеделие" отговаря на "Български фермер"

Диана Ванчева

Кога ще приключи разглеждането на подадените проекти по подмярка 4.1 от втория прием на ПРСР 2014-2020 г. и колко от тях имат хидромелиоративни инвестиции или напояване?

Този въпрос вълнува силно голяма част от земеделските стопани през този месец, затова го отправихме с молба за бърз отговор към ръководството на Държавен фонд "Земеделие".

Отговорът получихме наистина бързо. От администрацията на фонда казват, че

до края на лятото се очаква всички проекти, подадени по подмярка 4.1, да бъдат приключени

и да имат подписани договори.

Към момента са обработени и изпратени уведомителни писма за отстраняване на пропуските и за предоставяне на допълнителна информация на всички податели на заявления за подпомагане, които попадат в рамките на 100% от наличния бюджет - там попадат общо 563 проекта.

Кандидатите, получили писма,

разполагат със срок от 10 работни дни

от получаване на уведомлението, за да отстранят установените посочени им пропуски и да предоставят допълнително изискваната им информация и документите.

Тъй като част от документите, които бенефициентите следва да представят в ДФ "Земеделие", им се издават от други институции, то подписването на договорите по подмярка 4.1 ще зависи и от това в какъв срок кандидатите ще върнат отговорите на писмата във фонда.

От там уверяват, че е създадена организация договорите да бъдат подписани максимално бързо и това ще стане веднага след като инвестиционните предложения бъдат документално окомплектовани.

По отношение на втория въпрос, от отговора става ясно, че от подлежащите на обработка проекти, за които е наличен бюджет - т.е. те попадат в 130% от бюджета по подмярката, 12 заявления за подпомагане са със заявен приоритет, наречен "проекти с включени инвестиции за напояване в рамките на земеделското стопанство, представени от кандидати земеделски стопани, членове на сдружение за напояване".

А други 55 проекта са със заявени точки за "проекти с инвестиции за напояване, при които се използва вода от инфраструктура с по–малки загуби и по–висока ефективност при използване на водните ресурси" - т.е. при тях пък са декларирани намерения за икономии и заради това им се полагат бонус точки.