Ако браншовете изберат позиция и я консолидират, държавната администрация ще се съобрази с нея. Това е обявил пред участниците в срещата в МЗХГ вчера министър Румен Порожанов, казаха присъствали на обсъждането за българската позиция за Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г.

След срещата може да се заключи, че всеки съюз или асоциация вече имат свое становище. Наясно са какво искат за след няколко години. Изненади в позициите на отделните сектори няма.

Зърнопроизводителите ще държат на силен първи стълб от плащанията, градинарите и животновъдите няма да могат без обвързаната подкрепа, в която, ако и държавата ще трябва да участва, вече става малко по-сложно. По този повод е много основателно мнението на представителя на земеделските кооперации Явор Гечев, изказано вече втори път -  че ако има национално съфинансиране на обвързаната подкрепа, трябва

да има единен таван за всички държави

Защото едни са по-богати и могат да дадат повече на фермерите си, други - по-бедни, и при различни ставки конкурентоспособността на стопаните ще се изкриви отвсякъде.

Според министър Румен Порожанов

ОСП ще се крепи на везните на конкуренцията и социалното начало

и за идното десетилетие. Това означава, че бъдещата аграрна политика ще трябва да подпомага фермерските стопанства за тяхното пазарно начало и да бъдат конкурентни, но е видно, че и след 2020 г. няма да може да зареже социалната си функция.

За България е най-важно да знаем кои ще са българските приоритети в агрополитиката. Тъй като те ще бъдат набелязани за десетилетие напред, държавната администрация даде знак, че е готова да ги формулира, след като ги чуе от браншовете, и да ги представи в ЕС.