Инж. агр. Евелина Маринова търговски директор на Лидер консултинг

BONI - измръзваща смеска, генератор на азот

BONI е бързорастяща смеска и потиска развитието на плевелна растителност. Характеризира се с комбинацията от секирче и пролетен фий, които събират много азот. Мелиоративната ряпа FORZA отговаря за съхранението на азота в корена, и допълнително води до разрохкване на почвата в дълбочина. Освен това BONI е много устойчива на вредители.

Състав: секирче МОНИ, пролетен фий, мелиоративна ряпа ФОРЦА. Сеитбена норма: 5-8 кг/дка

OEPULPLUS - измръзваща смеска с 6 компонента

OEPULPLUS е нова смеска, която се състои от 6 насекомоопрашващи се култури с голямо разнообразие на надземната и подземната маса. OEPULPLUS израства много бързо и се справя добре с потискането на плевелна растителност. OEPULPLUS е подходяща за всеки вид почва и район, и може да се засява и чрез разпръскване.

Състав: елда, фацелия МИРА, александрийска детелина, фуражна ряпа, бял синап КАРНЕЛА, МУНГО. Сеитбена норма: 2 кг/дка.

OEPULFIT - икономична измръзваща смеска

OEPULFIT e смеска, която е интересна от ценова гледна точка, подходяща е за по-късна сеитба и не изисква голяма подготовката на сеитбеното легло.

При наличие на достатъчно количество фина почва OEPULFIT може да бъде сята и разпръснато, но тогава е препоръчително да се удвои сеитбената норма. Елдата, синапът и фуражната ряпа израстват особено бързо и се справят много добре с плевелната растителност. OEPULFIT не се препоръчва като предшественик на рапица или други от същото семейство. Състав: елда, бял синап КАРНЕЛА, фуражна ряпа. Сеитбена норма: 2-4 кг/дка.

WASSERGUETE FRUEH - измръзваща сухоустойчива смеска

WASSERGUETE FRUEH не съдържа кръстоцветни. Фацелия и МУНГО прекъсват сеитбооборота много ефикасно.

WASSERGUETE FRUEH е подходящ за всеки вид сеитбооборот. Компонентите нямат склонност към вдървесиняване.

Освен това WASSERGUETE FRUEH е сухоустойчива, тъй като МУНГО и фацелия се развиват много добре и при сухи условия. WASSERGUETE FRUEH е добре да се сее във фино легло.

Състав: александрийска детелина, разперенозъба детелина АТЛАС, фацелия МИРА, МУНГО. Сеитбена норма: 1-1,5 кг/дка.

WASSERGUETE FEIN - измръзваща смеска против нематоди

WASSERGUETE FEIN съдържа както компоненти за влажни, така и за сухи условия. Александрийската детелина и фуражната ряпа се развиват по-добре във влажна среда, докато фацелията е устойчива на суша. Освен това александрийската детелина и разперенозъбата детелина АТЛАС събират азот, а фуражната ряпа намалява популацията от нематоди. Препоръчва се сеитба в улегнала почва.

Състав: фацелия МИРА, александрийска детелина, разперенозъба детелина АТЛАС, фуражна ряпа, устойчива на нематоди. Сеитбена норма: 1-1,5 кг/дка.

ЕЛДА

Елдата е невзискателно растение, което понася себе си като монокултура и дори при сухи условия израства бързо и подобрява профила на бедни на хранителни вещества почви.

Сигурното измръзване е другото предимство на елдата. Препоръчва се само като част от смеска поради слабото почвено покритие. Узряването на семената трябва да се избягва. Елдата е от семейство Лападови и няма други сродни видове сред основните култури. По тази причина тя предотвратява успешно предаването на болести в сеитбооборота. Сеитбена норма: 6-8 кг/дка

ФАЦЕЛИЯ - сорт МИРА

Фацелията е много бързорастяща, тя потиска плевелната растителност много успешно и за кратко време произвежда големи количества зелена маса, дори в сухи условия. Има развита и богата на власинки коренова система, осигурява пълноценно натрупване на хранителни вещества в горните почвени слоеве. Фацелията няма сродници сред обичайните култури и поради това е идеална незимуваща междинна култура. Фацелията влияе благоприятно на биологичната активност в почвата и остава след себе си пълноценна органична маса. Тъй като е ценно медоносно растение, тя бива наричана приятел на пчелите. Сеитбена норма: 1-1,2 кг/дка.

БЯЛ СИНАП-сорт КАРНЕЛА

КАРНЕЛА е от семейство Кръстоцветни и се характеризира с бързо развитие на младото растение. КАРНЕЛА осигурява бързо образуване на почвено покритие, което предотвратява почвената ерозия и подобрява цялостното състояние на почвата, и успешно потиска израстването на плевелна растителност. Синапът не трябва да се сее прекалено рано, за да се избегне вдървесиняване на стъблото. Сеитбена норма: 1-2 кг/дка.

Фуражна ряпа- сорт АННА

Фуражната ряпа АННА е растение, подходящо за зелено торене. То се характеризира със силна, дълбока коренова система, която се справя по естествен път с почвеното уплътняване. Коренът на АННА пробива и най-упоритите плужни пети. Фуражната ряпа допринася много за подобряване на почвеното състояние. Надземната маса оставя голямо количество хранителни вещества след угниване. Сеитбена норма: 2-2,5 кг/дка.

Мелиоративна ряпа - сорт ФОРЦА

ФОРЦА е иновация в селекцията на междинни култури на SAATBAU LINZ. ФОРЦА е вид ряпа, която се развива много бързо, осигурява добро почвено покритие, има дълбок централен корен и разрохква добре почвата. ФОРЦА развива малко надземна маса. Едно от нейните предимства е, че през втората половина на годината, когато денят става по-къс, не преминава към генеративната фаза и не се вдървесинява. Дълбокият корен винаги се подава леко от земята, което осигурява измръзването. ФОРЦА оставя малки кръгли дупки, които се пълнят с вода, която при замръзването си през зимата допринася за "взривяване" на почвените агрегати и с това успешно разрохква орния слой. Сеитбена норма: 0,6-0,8 кг/дка.

ЕДНОГОДИШНИ ДЕТЕЛИНИ

Едногодишните детелини са изключително подходящи за покривни култури както между културите в сеитбооборота, така и в междуредията на основната култура. Те имат бързо начално развитие и образуват богата на власинки коренова система. Листната маса е нежна и бързо се разгражда след завършване на вегетацията. Като азотфиксиращо растение детелината оставя значимо количество усвоим азот след себе си.

Някои видове като александрийската детелина, например, са по-влаголюбиви, а други като персийската са сухоустойчиви. Често използван компонент в смески е и разперенозъбата детелина, която има едри листа и силни стъбла. Тези детелини са подходящи и за добив на фураж.

ЕДРОСЕМЕННИ БОБОВИ

Като междинни култури могат да се ползват и фуражен грах, фий, лупина, секирче и др. бобови растения. Те са отличен източник на органична маса, имат богата добре развита коренова система и са особено подходящи за по-бедни почви. Трябва, обаче, винаги да се има предвид цялата ротация в сеитбооборота, тъй като и бобовите култури - било като междинни или основни, не бива да се повтарят твърде често на едно и също поле, тъй като се намножават определени икономически важни болести и почвата се уморява.

Лидер Консултинг подпомага земеделците при избора на подходяща за конкретните условия междинна култура и винаги се стреми да анализира всички аспекти на съответната технология или сеитбооборот, като посочва обективно всички произтичащи негативи и предимства, за да може в крайна сметка да се стигне до най-благопрятното решение за всяко стопанство и поле.

OEPULPLUS - измръзваща смеска с 6 компонента
OEPULPLUS - измръзваща смеска с 6 компонента
OEPULFIT - икономична измръзваща смеска
OEPULFIT - икономична измръзваща смеска
ФАЦЕЛИЯ - сорт МИРА
ФАЦЕЛИЯ - сорт МИРА
WASSERGUETE FEIN - измръзваща смеска против нематоди
WASSERGUETE FEIN - измръзваща смеска против нематоди
ЕЛДА подобрява профила на бедни почви
ЕЛДА подобрява профила на бедни почви
БЯЛ СИНАП - сорт КАРНЕЛА
БЯЛ СИНАП - сорт КАРНЕЛА
ЕДНОГОДИШНИ ДЕТЕЛИНИ
ЕДНОГОДИШНИ ДЕТЕЛИНИ
Фуражна ряпа- сорт АННА
Фуражна ряпа- сорт АННА
Мелиоративна ряпа - сорт ФОРЦА
Мелиоративна ряпа - сорт ФОРЦА