Няма опасност от гъбни болести, но вредителите ще се намножат

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

До края на юни и през първите дни от юли агрометеорологичните условия ще се определят от сухо, топло, а на много места в равнинните райони - и горещо време.

Високите температури през изтеклия период, незначителните валежи и нарасналото водопотребление на пролетните култури доведоха до рязко понижение на почвените влагозапаси в 50 см. и 100 см. слой. При царевицата и слънчогледа на места в Дунавската равнина(агростанция Новачене) и в южните райони на страната (агростанция Пловдив) съдържанието на влага в 50 см. почвен слой е оскъдно - под 55% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През първата половина от следващия период дефицитът на влага ще се задълбочава и на много места при пролетните култури ще се налага прилагане на подходящ поливен режим.

Прогнозираните екстремно високи максимални температури, от порядъка на 38-39 градуси, ще влияят неблагоприятно на цъфтежа, оплождането и формирането на завръзите при някои зеленчукови култури (краставици, домати, пипер). Метеорологичните условия до началото на юли ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките и лозите. Високите температури и ниската атмосферна влажност са предпоставка за увеличение числеността на някои вредители - листни въшки, акари и др. При необходимост растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня.

През втората половина от периода се прогнозира понижение температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Очакват се валежи, вероятност за градушки и риск от разпиляване на узрялата зърнена реколта.

При повреди от градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури при първа възможност трябва да се третират с медсъдържащи фунгициди, с цел по-бързо калциране на раните и намаляване на риска от вторични зарази с патогени.

През следващия период слънчогледа в част от полските райони ще встъпи във фаза цъфтеж. При ранните хибриди царевица ще протичат фазите изметляване и цъфтеж на метлицата. При памука ще се осъществява бутонизация, при фасула и соята - образуване на бобове.

До края на юни и в началото на юли жътвата на ечемика и пшеницата ще се провежда в условия на повишена пожароопасност.