Целият експорт на бразилско птиче месо в Европа ще се проверява за наличие на салмонела в съответствие с новите, по-строги правила, въведени от Еврокомисията.
Възможно е дори Еврокомисията да отнеме акредитацията на всички бразилски месокомбинати, които досега са имали разрешение на експорт на конско месо в Европа.
Тези стъпки се предприемат след проверката на бразилски месопреработвателни заводи, направена миналия месец от служители на Генералната дирекция "Здравеопазване и безопасност на хранителните продукти" (DG SANCO).
Вчера беше публикуван отчетът от одита, проведен заради скорошния скандал в месния сектор на Бразилия. Одитори от ЕС са установили, че контролът в заводите за преработка на говеждо месо в Бразилия като цяло съответства на европейските стандарти. Въпреки това Еврокомисията направи по-строг контрола за акредитация за предприятията, желаещи да получат разрешение за експорт на месо в ЕС.
В резултат на сериозните недостатъци, открити по време на одита на DG SANCO, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис съобщи на бразилския земеделски министър, че целият експорт на птиче месо и месни продукти от Бразилия за ЕС вече ще преминава през задължителни предекспортни микробиологични проверки, подкрепени със здравни сертификати, в които ще бъде указвано, че пратката е проверена и анализирана за наличие на различни щамове на салмонела.
Също така процесът на акредитация на нови месопреработвателни заводи за експорт на месо ще се осъществява от специализираните служби на Еврокомисията, а не от бразилските власти.
Освен това всички бразилски кланици и компании-износителки на конско месо ще трябва да бъдат отзовани от списъка преработващи заводи, имащи право на експорт на месо в ЕС.