Ася Василева

Името на Overum е синоним на историческото развитие на модерния плуг такъв, какъвто земеделците го познават днес. Разговарях с Алън Хансен, Мениджър продажби за Югоизточна Европа на шведската фирма Overum, по време на изложението БАТА АГРО 2017, на щанда на фирма Ири Трейд, представител на бранда за България.

- Господин Хансен, Overum едва ли има нужда от представяне, но все пак кажете няколко думи за компанията за нашите читатели.

- Фирма Overum прави плугове вече повече от 350 години. Естествено, преди плуговете са били различни, теглели са се от коне. Днес плуговете, които произвеждаме, са с от 2 до 10 плужни тела. Произвеждаме абсолютно всички видове плугове - прикачни, навесни, полуприкачни, предни, он-ланд. Имаме огромна гама плугове в нашето портфолио.

- Подходящи ли са вашите плугове за българските почви?

- Определено и еднозначно, да. Имаме толкова богато разнообразие от плугове, че всеки един фермер може да избере точно това, което е необходимо за неговата система на работа и за неговите почви. Съвместно с нашия представител за България - фирма Ири Трейд ние им предлагаме огромен избор, но фермерите избират и получават точно това, което искат. А Ири Трейд прекрасно познава българския пазар и условия, така че информацията за нуждите на българските фермери, която имаме е отлична.

Плуговете Overum са на българския пазар от много дълго време. По тази причина имаме създадена отлична сервизна мрежа и следпродажбено обслужване.

Ние се грижим за нашите клиенти много добре. Поемаме цялата техническа подръжка на техните машини. За нас нещата не приключват с продажата на плуга, а започват.

Осигуряваме абсолютно пълната гама от резервни части. Българските фермери вече познават марката Overum и нашите машини са си създадали и тук едно много добро реноме, както навсякъде другаде по света. Разбира се, голям принос за това има и нашият партньор в България - фирма Ири Трейд.

- Доволен ли сте от пазара тук?

- България е малък и труден пазар. Страната е малка, съответно потенциалните клиенти са ограничени, а са представени почти всички производители на земеделска техника, които съществуват. Всеки иска по-голям дял от този относително малък пазар. Така че работата в България за всеки е трудна и оцеляват само професионалистите и най-качествените машини.

Разбира се, спадове и възходи на пазара има винаги. Никога пазарът не е непрекъснато добър или непрекъснато лош. Но тъй като ние продаваме нашите продукти в цял свят, спадовете в една страна се компенсират от възходите в друга.

Нашата работа е да произведем най-добрите възможни продукти и да доставим това, което искат фермерите и ние го правим по-най-добрия възможен начин. Затова и сме на пазара вече четвърто столетие.

Доста интересни новости подготвяме за изложението Агритехника в Хановър.

- Какво отличава плуговете Overum от останалите на пазара?

- Нашите продукти са много лесни за работа, много икономични по отношение на консумацията на гориво. С това сме известни сред фермерите както в Швеция, така и навсякъде по света. Ние обаче непрекъснато усъвършенстваме продуктите си по отношение на тези показатели, защото за нас това е важно. Всеки знае, че дизелът е скъп и няма да поеевтинее. Непрекъснато се облага с нови и нови данъци, тъй като това е лесен начин за всяка една държава да спечели повече пари. Точно затова нашите усилия са насочени към това плуговете ни да консумират възможно най-малко гориво, но в същото време и да работят много качествено. Това е нашата специалност и с това сме известни на пазара. Всеки може да направи плуг от парче метал. Ние правим друго - машини, които работят икономично и качествено.