През първото тримесечие на 2017 г. в страната са внесени 73,4 хил. тона пресни зеленчуци и 65,7 хил. тона пресни плодове, показват предварителните данни на НСИ.

Съответно с 9,6% повече и с 0,1% по-малко спрямо същия период на 2016 г.

Най-значителен ръст при вноса на пресни зеленчуци се регистрира при спанака и гъбите, съответно с два и с над двадесет пъти, а по-умерен – при доставките на марули, домати, лук, картофи, чесън и патладжани – с между 13,2% (марули) и 45,5% (патладжани).

Сред традиционно внасяните в големи количества зеленчуци, намаление на вноса се наблюдава при тиквите, морковите и репите, пиперките, краставиците и зелето – от 1,3% при тиквите до 39,9% при зелето.

Най-значителен принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода имат доматите – с 1 447 тона или над два пъти повече, следван от краставиците и корнишоните, зелето, тиквите, пиперките, картофите и патладжаните – с нарастване между 3,4% (краставици) и близо пет пъти (патладжани).

От друга страна, износът на лук, моркови и репи, чесън и гъби се свива с между 23,5% и 86,9%, като най-чувствително при гъбите.

Отчетеният спад на износа през периода януари - март 2017 г. се дължи на намаление на експорта при почти всички пресни плодове, вкл. на продукти, които не са произведени в България, като цитрусови плодове, банани, киви и др., представляващи основно реекспорт.

В сравнение с аналогичния период на 2016 г. се наблюдава намаление на износа на грозде, круши, сливи, ягоди и ябълки – от 38% при гроздето до 72,7% при ябълките, докато увеличение е налице при черупковите плодове (с 28,4%) и неколкократно при кайсиите и боровинките.

За разлика от същия период на миналата година, през първото тримесечие на 2017 г. не е отчетен износ на пъпеши, дини и малини.