62% от земеделските производители в САЩ използват амонячна вода за подхранване на засетите култури. Уместно е този тор да се използва преди сеитба на есенни култури, които са пшеницата и ечемикът в България

- Г-н Стойков, Вие представлявате “Евро Ферт” АД - една от големите български компании за търговия с минерални торове. Какви продукти използва българският земеделски производител и запознат ли е с начина им на приложение?

- Навсякъде се използват основно три вида торове - азотни, калиеви и фосфорни. В България масово се използва амониевият нитрат, който всъщност е най-подходящият за азотно подхранване на всички видове култури.

Широко разпространени са и смесените NP и NPK торове, които ние в “Евро Ферт”, предлагаме в различни комбинации в зависимост от нуждите на почвата. По-рядко се прилагат карбамидът, моноамониевият и диамониевият фосфат.

Смятам, че българският земeделски производител е запознат с начина на приложение на торовете. Но, ако някой не е сигурен в какви количества и как се прилагат торовете, препоръчвам да се обърне към нашите специалисти, които с радост ще консултират всеки, който има нужда от такава информация.

- Като част от ръководството на “Евро Ферт” на Вас е поверена отговорността за анализа и развитието на пазара. Предполагам следите новостите. Какви са актуалните световни тенденции в областта на торенето?

- Наскоро се запознах с едно изследване, в което бе описано, че 62% от земеделските производители в САЩ използват амонячна вода за азотно подхранване на засетите култури. Това ми направи силно впечатление. Запознах се в детайли с въпроса и се оказа, че това е самата истина. За съжаление, в България тази тенденция все още не е навлязла масово. Затова родните земеделци разчитат на старите и изпитани продукти за наторяване, а именно гранулирания амониев нитрат.

- Бихте ли обяснили свойствата на амонячната вода и защо тя е толкова популярна в Америка?

- Амонячната вода - (NH3) H2O е високоефективен течен азотен тор. Той е безцветен или жълтеникав с остра миризма. В промишлен мащаб амонячна вода се получава чрез насищане на водата с газообразен амоняк в затворени съдове под налягане. За селскостопанските продукти амонячната вода е в две разновидности - А и В

Торовете клас А съдържат 20% азот и 25% амоняк, а тези от В клас - 16,5% азот и 20,5% амоняк. Продуктът съдържа азот под формата на амониеви йони и свободен амоняк в съотношение 1: 250.

Такова голямо количество на свободен амоняк означава, че може да има значителна загуба на азот, затова торът трябва да достига дълбочина 15-18 см в почви с лек състав и 8-12 см - при почви с тежка механична структура.

Азотът в амонячна вода се усвоява от растенията веднага след торенето.

- Има ли предимства амонячната вода пред, както казахте, изпитаните вече продукти?

- Всъщност да. Увеличаването на засушеността на климата, която наблюдаваме през последните години намалява ефективността на минералните торове.

Общоизвестен е фактът, че достатъчното съдържание на азот в почвата по време на вегетация е необходимо на растенията особено на зърнените култури. Недостатъкът на влагата в почвата води до нуждата от алтернативни схеми за подхранване на растенията.

Използването на гранулираните форми на азотни торове изисква почвата да има достатъчна влажност, защото азотът, в отсъствието на валежи, трудно се усвоява от пшеницата, когато почвата е твърда. За по-висока ефективност е много по-удобно да се използват течни азотни торове

За щастие ние в “Евро Ферт” предлагаме два вида такива - течен азотен тор “Азотан” и амонячна вода.

Течният азотен тор, произведен от “Неохим” АД - град Димитровград, бива 3 вида:

Тип 1 - съдържа 28% активно вещество,

Тип 2 - 30%,

Тип 3 - 32%.

Напълно отговаря на европейските изисквания за минерални торове с високо съдържание на азот. Приложим е, както за основно и предсеитбено торене, така и за листно подхранване. Прилага се при зърнени култури, зеленчуци и овошки.

Амонячната вода, за която вече споменах, е с широко приложение в САЩ.

В България делът течните азотни торове е много по-малък.

Причината е, че липсва техника за внасяне и специално оборудвани места за съхранение. Но пък има едно предимство - могат да се използват в по-топло време. Висока ефективност имат при тежки, добре обработени почви с високо съдържание на хумус, където амонякът се поглъща и задържа по-добре.

- За тези, които не са запознати, бихте ли обяснил как трябва да се прилага амонячната вода?

- Амонячната вода може да се използва предсеитбено от 30 до 90 кг активно вещество или между 80 и 200 кг течност което осигурява азотното хранене специално на зърнените растения с азот в началните етапи на вегетация.

За получаването на добив с високо качество и за повишаване на съдържанието на белтък, е необходимо да се използва допълнително подхранване с други азотни торове, като амониев нитрат.

Не е препоръчително амонячна вода да се внася няколко години подред защото това засилва минерализацията на органичното вещество и води до снижаване на съдържанието на хумус в почвата.

Препоръчва се да се внася при зимна пшеница като основно торене при температура +10 градуса или през пролетта, след презимуване на зърнено-житните култури, при аналогични климатични условия.

На почви от песъчлив тип, амонячната вода е желателно да се внася през пролетта.

Амонячната форма на азот, съдържаща се в амонячната вода се свързва с глинестите частици на хумуса, поради което е малко подвижна в почвата и не се отмива в по-дълбоките почвени слоеве чрез проливните дъждове. Затова този тор е уместно да се използва преди сеитба на есенни култури, които са пшеницата и ечемикът в България.

Внасянето му трябва да става на дълбочина 15-18 сантиметра

В есенния период, дълбокото внасяне влияе положително на пролетното възобновяване на вегетацията. По този начин пшеницата се храни по-добре и бързо натрупва вегетативна маса. Освен това под влиянието на амоняка растенията не са така чувствителни на понижението на температурите.

- Г-н Стойков, смятете ли, че този продукт има бъдеще в България?

- Ние от “Евро Ферт” АД ежедневно работим за модернизиране на българското земеделие. Стремим се да предоставим на земеделските производители навременна информация и качествени продукти.

Поради тази причина сега коментираме амонячната вода. И, да, смятам, че този продукт има бъдеще в България. Известно е, че развитието и прилагането на течни торове в селското стопанство води до намаляване на дела на ръчния труд, до пълна механизацията на селскостопанското производство и увеличаване на брутната зърнена реколта. В крайна сметка, резултатът от употребата на амонячна вода за земеделските производители би могъл да бъде повишаване на икономическата ефективност на производството.