Листните въшки масово нападнаха овощните градини в цялата страна. Как да се преборят с неприятеля е и един от най-често задаваните въпроси от читателите ни.

По овощните дървета се срещат много видове въшки. Сред най-опасните са: зелена ябълкова листна въшка, ябълково-живовлекова листна въшка, ябълково-житна листна въшка, червеногалова листна въшка, крушова листна въшка, черна черешова листна въшка, прасковена листна въшка, сливова листна въшка и много други.

Зелена ябълкова

Разпространена е навсякъде. Вреди основно по ябълката, но и по круша и дюля. Въшките смучат сок от листата и връхните части на летораслите. Този вид е особено опасен за младите дръвчета.

Нападнатите растителни части се завиват без да променят цвета си. Въшките отделят медена роса, върху която се развиват чернилни гъбички.

Ябълково-живовлекова

Среща се навсякъде. Първоначално въшките смучат сок от пъпките, а после преминават по долната страна на листата. Въшките вредят по дръжките на цветовете, цветовете, по завръзите. При храненето те отделят вещество, което стопира растежа на нападнатите растителни части.

Нападнатите места на овошките са силно деформирани и остават по-дребни.

Червеногалова

Напада основно ябълката. Разпознава се по това, че освен със завитите надолу листа се образуват червени подутини.

Черна черешова

Напада череши и вишни. Неприятелят смуче сок от пъпките, а по-късно и от листата и летораслите.

Повредените листа се завиват, а летораслите се деформират. Въшките отделят медена роса, по която се развиват чернилни гъбички.

Сливова листна въшка

Нападат не само слива, джанка, но и праскова, кайсия и бадем. Въшките се намират от долната страна на листата. Те ги завиват успоредно на главния нерв, като постепенно загрубяват и стават чупливи.

Борбата продължава през цялата вегетация

Съчетават се агротехника и химична защита

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата.

Нападнатите растителни части се деформират, завиват, растежът им спира. Някои видове листни въшки предизвикват окапване на завръзите и водят до деформиране на плодовете.

От значение са агротехническите мероприятия, които подпомагат правилното развитие на растенията - обработка на почвата, правилна резитба, оптимално торене. Едностранчивото азотно торене е предпоставка за масово намножаване на листните въшки.

Някои от листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, затова борбата с тях не бива да се подценява.

У нас има регистрирани десетки продукти за растителна защита, които са одобрени за определени видове въшки и при различни култури. Сред най-използваните са: нуреле, моспилан, вазтак нов, децис, актара, калипсо, дурсбан, суперсект и др.

Много важно е да градинарите да разполагат с богат набор от инсектициди, които са с различно активно вещество, тъй като въшките много бързо привикват към препаратите. Освен това е препоръчително първо да се прилагат продукти с по-дълъг карантитен срок, а при зазряване на плодовете - с по-къс.

Прасковена листна въшка

Освен прасковата, кайсията и бадема, напада и много от зеленчуците в градината, както и картофите.

Вследствие на повредите листата се завиват и пожълтяват, а нападнатите леторасли закържавяват.

Тази въшка е от най-опасните преносителки на вирусни болести по културните растения.