Иначе ще загубите и майката, и зайчетата

Д-р Валентин Иванов, квмн

Заразният мастит при зайкините протича като гнойно възпаление, с втвърдяване и образуване на гнойници по млечната жлеза.

Тази форма на мастит е с тежко протичане и се установява в първите десетина дни след раждането

Заболелите дялове на вимето са увеличени, топли на пипане, болезнени и имат синьо-червен цвят. Телесната температура на майката е повишена, тя не се храни, наблюдава се угнетеност и отпадналост.

Такива животни често умират още в първите 2-3 дни след появата на заболяването.

Друго възможно развитие е образуването на абсцеси, които водят до атрофия на млечната жлеза и до прекъсване на млечната секреция

Жлезната тъкан се заменя с нефункционираща съединителна тъкан и такива зайкини никога повече не могат да секретират мляко, така, че е наложително да бъдат изключени от разплод.

При смърт на майката зайчетата обикновено също загиват, тъй като е много трудно да се хранят изкуствено. Освен това малките се лишават от естествените носители на имунитета - имуноглобулините, които присъстват само в майчината кърма.

Лечението на мастита включва най-често използване на антибиотици: линко спектин, тетравет, аламицин, байтрил - 5%, и др.

При откриване на проблем в млечната жлеза незабавно трябва да се започне терапия, тъй като маститът протича много бързо и може само за часове да премине в по-тежка форма. Там, където се наблюдават узрели абсцеси, те трябва да се отворят и да се лекуват като открити рани - с промиване с кислородна вода, йодасепт или антибиотични емулсии.

Отделете болните зайкини в индивидуални клетки, за да не се разпространява инфекцията.

Мастит с развитие на абсцеси
Мастит с развитие на абсцеси