Условията са подходящи за развитие на гъбни болести и неприятели

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Наднормените температури през първата седмица на юни ускориха последните фази от развитието на есенните посеви. Падналите значителни валежи се отразиха благоприятно на част от зимните житни култури, при които протичаше наливане на зърното.

До края на първото десетдневие при пшеницата в по-голямата част от полските райони на страната ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При ечемика ще протича преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост. Рапицата ще встъпи в начало на узряване.

През повечето дни от второто и третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича при близки до нормата температури. В началото на второто десетдневие в полските райони при ечемика ще се наблюдава масово узряване. В края на десетдневието при пшеницата ще преобладава восъчна зрелост.

Вегетацията на пролетните култури ще протича при наличие на добри почвени влагозапаси. В края на месеца някои култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си: при слънчогледа ще се наблюдава начало на цъфтеж, при ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата.

Метеорологичните условия през юни ще бъдат благоприятни за развитието на редица гъбни болести: мани по лозата и зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по плодовете на късните сортове череши, ступясване по овошките и др.

През месеца при овощните култури протича вредната дейност на редица неприятели: плодови червеи, листозавивачки, листоминиращи молци, листните въшки и др. При лозата през втората половина на юни започват да вредят новоизлюпените ларви на лозова щитовка.

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има в края на първото, началото на второто и през повечето дни от третото десетдневие.

През юни остава повишена вероятността от градушки, риск от полягане на посевите и допълнителни повреди по земеделските култури. При евентуални повреди от градушка засегнатите зеленчукови и овощни култури се препоръчва при първа възможност да се третират с подходящи (медсъдържащи) фунгициди.