След по-малко от месец комбайните ще влезнат в рапичните ниви. Какви ще са резултатите, рано е да се каже със сигурност. Със сигурност обаче на много полетата, на които културата оцеля, ще има добри добиви. Разбира се, производителите се надяват и на добри цени, което при по-малко произведени количества, са съвсем закономерни.

За съжаление този сезон рапицата се оказа препъникамък за фермерите от Южна България. Продължителната суша през лятото, която продължи и през есента, предопредели лош старт за културата, а на някои места дори имаше фатален край. По неофициални данни над 50% от посевите в района се провалиха, като се наложи да се презасеят с пролетници.

Различно е положението в Северна България. Там почти не се наложи да се развалят посеви, а и климатичните условия бяха доста по-благоприятни. Така че фермерите там се надяват на една успешна година и добри резултати от маслодайната култура.

Въпреки неблагоприятните климатични условия, които в определени моменти са лимитиращи за рапицата, тя си остава атрактивна култура. Фермерите няма и не трябва да се отказват от нея. Още повече че съвременната генетика работи и предлага вси по-иновативни хибриди, които да се справят с неблагоприятни фактори.

За съжаление не можем да се борим с непредвидимия климат, но пък можем да предлагаме все по-адаптивна генетика от рапични хибриди, които възможно най-безпроблемно да се справят с шоковите климатични влияния, коментира Димитър Сурчев от екипа на Еуралис Семена България.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 1 юни.