Съветът е от опитния боянски зайцевъд Здравко Карпузов. Той се гордее със зайците, които произвежда в Бояна. На 5-месечна възраст зайците му дават 3,5-4 кг чисто месо.

Характерен белег на Великана е пеперудата - върху бял фон симетрично са разположени черни петна по главата и по тялото. На Запад на такива зайци им казват Далматинци, а ние тук, в България, ги наричаме Пеперуди, обяснява за нашите читатели Здравко Карпузов от Бояна. Това най-добре личи, когато се одере кожата и се разпъне - тя трябва да има симетрични шарки от двете страни и наистина да прилича на пеперуда.
Но зайцевъдите трябва да знаят, че тези зайци са скорозрели, но не са  толкова бързозреещи както Калифорнийският и Новозеландският заек, напомня Здравко. Трупното им месо е повече - на 4-5-ия месец правят 3-4,5 кг чисто месо.

Още от съветите на опитния зайцевъд:

Здравко Карпузов от Бояна: Българското зайцевъдството ще оцелее, защото е в добри ръце! Без любов към животните и знания успехите са нищожни, а резултатите - често плачевни, напомня зайцевъдът, който е и наш дългогодишен абонат и читател. Според боянския зайцевъд една от най-големите грешки, които допускат любителите, е, че не се стараят и не различават породите. За повечето от тях всички зайци са си зайци и затова при кръстосването се стига до срив в имунната система на животните. За какво става дума: неправилно кръстосване например между Калифорнийка и Белгийски великан. Калифорнийката кърми 30 дни, а Белгийският великан - 45-60 дни. В резултат на неправилната кръстоска зайчетата остават недохранени още в най-ранна възраст.

Втора груба грешка: заплождане на брат и сестра - недопустимо! Това означава, че се кръстосват зайци от едно котило. Резултатът е безплодие в следващото поколение, възможни са деформации на крайниците и проблеми с окосмяването.

ВАЖНО! При заплождането трябва чужда кръв, но от подходящата порода. Това е едно от основните правила в зайцевъдството и всеки стопанин трябва да го спазва.
За информация:  В резултат на правилна собствена селекция и добро хранене Белгийският великан на Здравко Карпузов е с тегло 9,5 кг и вече може спокойно да се нарече Боянски великан