Прасковеният клонков молец или анарзията се среща навсякъде, но по-масово в районите, където се отглеждат праскови и кайсии. Освен това напада слива, бадем, вишна, череша и джанка.

Гъсеницата на прасковения молец нагризва младите леторасли, като унищожава едногодишния прираст и причинява червясване на плодовете. Ако не се провежда борба с прасковения клонков молец, повредите може да достигат 15-20%.

Възрастното насекомо е дребна пеперуда, достигаща при разперени крила 11-15 мм.

Гъсеницата е със сиво-кафяво до розово тяло, покрито с власинки, дълга 10-15 мм.

Прасковеният молец развива годишно 3-4 поколения.

Зимува като гъсеница втора - трета възраст под люспите и в основата на пъпките, в разклоненията на клоните, в мумифицираните плодове и стъблото, а на сливата - в галите, причинени от галообразуващия акар.

Какви са повредите:

През пролетта гъсениците напускат зимните укрития, започват да се хранят с пъпките, с кората в пазвите на клоните и др. Една гъсеница поврежда 2-3 пъпки, като предпочита листните.

След това преминава по летораслите, вгризвайки се през върха на пъпката в сърцевината им, което причинява увяхване на връхната част. Една гъсеница поврежда последователно 3-5 леторасъла.

Освен това гъсениците се вгризват в плодниците на цветовете и в младите плодчета на прасковата, кайсията, сливата и бадема, които изцяло унищожават без кожицата. Една гъсеница унищожава 1-2 плодчета.

Вредителят развива 3-4 поколения

Пеперудите от първо поколение излитат през май, летежът приключват през второто десетдневие на юни. Те са активни привечер и нощем. Денем се крият под листата, под бучките пръст, в пукнатините на стъблото и клоните на дърветата и другаде.

Гъсениците се излюпват обикновено от началото на юни до началото на втората половина на август. Те повреждат повече плодовете на по-късните сортове праскови, защото листата и връхните части на летораслите са вече твърди, като се вгризват често от към ямичката на дръжката, на узрелите плодове и се хранят с месестата им част.

Пеперудите от второ поколение започват да летят от края на юни - началото на юли и завършват до средата на август. Гъсениците от това поколение се хранят с месестата част на плодовете.

Пеперудите от трето поколение летят през август и завършват летежа при топло време до средата на октомври. Те снасят яйцата си по кората, най-често в основата на клонките и около разклоненията им, между люспите и основата на листните пъпки и по-рядко на плодните. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете или вътрешността на пъпките и презимуват като втора и трета възраст в копринено пашкулче.

Борба е много трудна, трябва постоянство

Борбата с прасковения клонков молец се затруднява, защото развива 3-4 поколения. Това налага да се водят постоянни наблюдения за появата му и да се извършват пръскания. Добри резултати, за намаляване на повредите от презимувалите гъсеници, се получават при закъсняло зимно пръскане.

През пролетта трябва да се направят две пръскания.

Първото се провежда непосредствено преди разпукването на цветните пъпки, при 10% гъсеници напуснали зимните си убежища.

Второто, ако се налага, веднага след прецъфтяването.

Може да използват някои от следните инсектициди: вазтак нов 100 ЕК - 0.015%; дурсбан 4 ЕК - 0.15%; нуреле дурсбан - 0.05%; суми алфа 5 ЕК - 0.02% и др.